реклама Делікат

Підступність кору в тому, що перші його прояви легко сплутати зі звичайною застудою. 

До того ж, пік активності кору – це період із жовтня по квітень – сезон загострення застудних захворювань. Чим небезпечний кір та як від нього захиститися, розповідають фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Фото: ck.cdc.gov.ua


Кір – це надзвичайно заразне гостре вірусне захворювання. Вірус кору дуже летючий – із потоком повітря він може потрапляти в сусідні приміщення і навіть на інші поверхи будинку через вікна, вентиляцію, замкові щілини, тому заразитися можна, просто перебуваючи в одному будинку із хворим. Кір швидко передається від хворої людини повітряно-крапельним шляхом, спричиняючи  епідемії. Переважно вражає дітей, організовані колективи.

В Україні за 6 місяців 2024 року зареєстровано 101 випадок захворювання на кір, проти 21 випадку за аналогічний період 2023 року, що у 4,8 раза вище від минулорічних показників. Серед захворілих 71 особа – це діти до 17 років, що в 5 разів вище, ніж у 2023 році. На Черкащині з початку року зареєстрованих лабораторно підтверджених випадків кору не було.

Що потрібно знати про кір

Збудником кору є параміксовірус.

Джерело захворювання – хвора людина.

Інкубаційний період у середньому триває 10–12 днів.

Шлях передачі – повітряно-крапельний. Вірус потрапляє через слизову оболонку дихальних шляхів, очей, кон’юнктиви від хворої людини, швидко поширюється при кашлі, чханні, сльозотечі. У повітрі та зовнішньому середовищі може зберігатися до двох годин.

Хворий заразний за 2-3 дні до появи перших симптомів захворювання, весь період катаральних проявів та перші 4 дні з початку висипів.

Перші симптоми кору нагадують серйозну застуду (ГРВІ) – висока температура, нежить, чхання, запалене горло, настирливий сухий кашель, можуть збільшуватись шийні лімфовузли. Хворий може відчувати сильну втому, слабкість, очі червоні, повіки набряклі, сльозотеча («заплаканий вигляд»), може бути діарея. У цей період хворий найбільш заразний.

Перші елементи висипу з’являються за вухами, на переніссі, на обличчі. Характерною є етапність появи висипу: спочатку на обличчі та шиї, потім на тулубі, на кінцівках. Висипний період триває 3-4 дні, поступово висип починає згасати в тому ж порядку, що і з’являвся. На місці висипу залишається пігментація, згодом починається дрібне висівкоподібне лущення. Разом зі згасанням висипу нормалізується температура тіла, стан хворих швидко покращується.

Захворювання характеризується тяжким перебігом, високим відсотком ускладнень, відсутністю специфічного лікування.

Серед ускладнень кору — запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт), пневмонія, діарея, енцефаліт. При розвитку важких ускладнень є ймовірність смерті.

Захворювання на кір під час вагітності також загрожує здоров’ю жінок — від розвитку ускладнень до передчасних пологів чи мимовільного аборту (викидня).

Як захиститись?

Єдиний спосіб запобігти захворюванню на кір, а також запобігти розвитку тяжких ускладнень – активна імунізація, що передбачає створення імунітету шляхом введення вакцин.

Вакцинація проти кору проводиться дітям у віці 12 місяців, ревакцинація – у 6 років.

За епідемічними показами (після контакту з хворим) може бути проведена екстрена вакцинація  дітям та дорослим, які не хворіли і не були щеплені проти кору.

При порушенні графіка вакцинації її можна провести у будь-якому віці введенням двох доз вакцини з мінімальним інтервалом 1 місяць.

У разі контакту з хворим вакцинуватися можна протягом 72 годин, після цього терміну можливе введення специфічного імуноглобуліну.

Якщо контактувала дитина до 1 року (у віці від 6 місяців) – може бути введена додаткова доза вакцини, після досягнення 12 місяців необхідно ввести планову дозу вакцини.

«Вакцинуйте дітей! Пам’ятайте, що хворобі завжди легше запобігти, аніж лікувати. За перших симптомів захворювання звертайтеся до сімейного лікаря!» – закликають у Черкаському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100