реклама

реклама

Кривошия: У квартирі зі стелі почала капати ртуть

Кривошия: У квартирі зі стелі почала капати ртуть

У Черкасах в мікрорайоні Митниця у багатоповерхівці виявили ртуть. Вона почала капати зі стелі при демонтажі старих балконних рам.

– Власники квартири затіяли ремонт на балконі. І при демонтажі робітниками панелі, зі стелі почала капати ртуть. До цього, очевидно, вона була немов загерметизована в панелі. Одразу ж викликали працівників Черкаського МНС. Спершу вони зібрали близько кілограма ртуті, при подальшому обстеженні приміщення було виявлено ще 100 грам, – розповів начальник цивільної оборони міста Черкаси, заступник директора Департаменту екології та безпеки населення Юрій Кривошия. – Власники квартири, що знаходиться вище, придбали її в інших господарів і, звичайно ж, нічого не знали про ртуть. Безумовно, ртуть повинна була міститися в якійсь ємності.

rtut3 За словами фахівця, останнім часом у місті почастішали випадки знаходження ртуті. Вищеописаний випадок – не поодинокий. Як зазначив Юрій Вікторович, за даними МНС області, цього року було зафіксовано 31 випадок розбиття побутових градусників (і це лише ті випадки, у яких свідомі громадяни вирішили зателефонувати рятувальникам), виявлені ємкості з ртуттю в цілому становлять більше 14 кг, а у випадку з розливом ртуті – біля 5 кг.

– Така кількість ртуті, що постійно виявляють рятувальники, може бути лише в промислових приборах. При зупинці наших підприємств значна частина приладів, що містили цю небезпечну речовину, була розкрадена, – зазначає Юрій Кривошия. – Звичайно, по кожному виявленому факту розливу ртуті правоохоронці складають відповідний акт. Вони повинні дізнатися, звідки взялася ртуть.

Як нагадав фахівець, пари ртуті дуже отруйні. Потрапивши до організму людини, ртуть акумулюється і залишається там майже на все життя. Дихання малими концентраціями ртуті протягом тривалого часу небезпечне і призводить до хронічного отруєння. Його ознаки: зниження працездатності, швидка втомлюваність, послаблення пам’яті, головний біль тощо.

– При виявлення ртуті треба зразу повідомити оперативні служби як Головного управління МНС в області так і черговому служби Черкаського міськвиконкому за тел. 15-05, – наголосив Юрій Кривошия.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100