реклама Делікат

Аудитори Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області провели державний фінансовий аудит бюджету Балаклеївської сільської територіальної громади Черкаської області за період з першого січня 2019 року по 29 лютого 2024 року і встановили низку чинників, що призвели до упущених вигод і неефективних витрат на загальну суму близько 9 млн гривень.

За наданою відділом містобудування, архітектури, земельних відносин, комунальної власності та ЖКГ інформацією у період 2019–2024 рр. частина земельних ділянок не передавалася в оренду у зв’язку зі зволіканням з оформленням кадастрової документації. За умови повної передачі їх в оренду дохідна частина місцевого бюджету могла б збільшитися на суму 1,2 млн гривень.

Фото: НБУ

Фото: НБУ


Проведеним під час аудиту аналізом фактичної наповнюваності шкіл громади порівняно із проєктною встановлено, що має місце значно нижчий рівень завантаженості деяких загальноосвітніх навчальних закладів.

У середньому протягом періоду дослідження загальноосвітні навчальні заклади були заповнені у 2019/2020 навчальному році – на 39%, у 2020/2021 навчальному році – на 58%, у 2021/2022 навчальному році – на 53%, у 2022/2023 навчальному році – на 55%.

Своєчасне вжиття органом місцевого самоврядування заходів з оптимізації мережі закладів освіти дало б змогу у періоді дослідження зменшити навантаження на видаткову частину бюджету Балаклеївської громади та уникнути витрат на загальну
суму 3,6 млн грн, які доцільно було б спрямувати на розвиток матеріально-технічної бази шкіл територіальної громади.

Незабезпечення своєчасного і повного освоєння коштів міжбюджетних трансфертів також призвело до утворення залишків коштів дотації на суму 1,7 млн грн, тобто до фактичного відволікання коштів та несприяння їх ефективному використанню у досягненні мети.

Аудитом встановлено проведення витрат на утримання КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги», засновником якого є інша територіальна громада та яке не внесено до переліку відповідальних виконавців (виконавців) бюджетної програми місцевого бюджету, що призвело до неефективного використання коштів бюджету територіальної громади на суму 1,8 млн гривень.

З метою підвищення ефективності планування та використання бюджетних коштів, визначення джерел наповнення бюджету громади додатковими доходами аудиторська група розробила та надала низку рекомендацій.

Пресслужба Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100