реклама

реклама

Часто люди викидають старі шкідливі лампи просто на смітник

Часто люди викидають старі шкідливі лампи просто на смітник

Наступного року в Черкасах за рахунок коштів міського цільового фонду охорони навколишнього природного середовища будуть закуплені спеціалізовані контейнери, куди можна буде безкоштовно викинути прилади, що містять ртуть: зіпсовані термометри, люмінесцентні лампи тощо. На такі контейнери місто витратить 80 тис. грн., що передбачені на збір та утилізацію небезпечних відходів. Про це повідомила заступник начальника управління екології Черкаського міськвиконкому Ольга Бакум.

За словами спеціаліста, всього буде придбано містом 6 контейнерів. Три контейнери будуть розміщені на території КП «СУБ «Митниця», КП «Придніпровська СУБ» та «Соснівська СУБ». Про конкретне місце розташування контейнерів громадяни будуть повідомлені.

– Черкащани зможуть викидати туди енергозберігаючі, люмінесцентні лампи, батарейки, зіпсовані термометри, – усе, що місить ртуть. Контейнери будуть закриті герметично і проста людина не зможе витягти звідти нічого. Нами буде укладено договір з спеціалізованим підприємством, яке має відповідну ліцензію на збір та утилізацію небезпечних відходів, – пояснює Ольга Бакум. – Це підприємство забиратиме заповнені контейнери і розвантажуватиме їх на своїй території. На місце заповнених трьох контейнерів ставитимуться інші три.

Варто зазначити, що на сьогодні в Черкасах утилізацією небезпечних відходів займається ТОВ "Добробут Еко-Україна", що знаходиться за адресою: вул. Енгельса, 253, тел. 54-05-14. Але парадокс українських реалій у тому, що свідомий громадянин, який вирішить здати на утилізацію люмінісцентну лампу, що містить пари ртуті, повинен заплатити за утилізацію. Саме тому так звично зараз бачити розбиті люмінесцентні лампи на звалищах. Люди не хочуть за них платити гроші, хоч не всі усвідомлюють, що такі лампи містять ртуть, один грам якої може призвести до забруднення понад 3,3 млн куб. м повітря. Ртутні випари осідають біля людського житла, а проникнувши із дощовою або талою водою в ґрунт, вони отруюють підземні води.

– Згідно Закону України «Про відходи», за утилізацію ртуті повинен платити власник лампи, – говорить начальник цивільної оборони міста Черкаси, заступник директора Департаменту екології та безпеки населення Юрій Кривошия. – Тож людині, яка вирішить здати на утилізацію якийсь прилад з ртуттю, доведеться заплатити за 3-5 грамів від 40 до 80 грн.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100