реклама Делікат

Черкаський міський археологічний музей Середньої Наддніпрянщини переїхав до нового приміщення.

Попереднє приміщення було затісним, адже у фондах близько пʼятдесяти тисяч артефактів, яких містяни ще не бачили. Аби музей розширився, чекали протягом восьми років, розповів Суспільному його керівник Михайло Сиволап.

Михайло Сиволап розповідає про експонати в оновленому музеї. Суспільне Черкаси


Нині музей проводить майстеркласи просто неба, також є незвична розвага — складання історичних пазлів — це винахід працівників музею.

"Чим гарні ці пазли, вони розвивають у дитини логічне мислення та просторову уяву", – розповів Михайло Сиволап.

Утім, ці складанки відтворені за зразком древніх посудин, знайдених на розкопках. Вони мають підпис, що це є, як датується.

Поки решта експозицій ще облаштовуються, показав пан Михайло. Раніше Археологічний музей Середньої Наддніпрянщини був у кінотеатрі "Україна". Втім, те приміщення, каже, було замале, аби показати черкасцям всю кількість за роки знайдених артефактів.

"Прийнятих у нас понад 16 тисяч, а неприйнятих — точно не скажу, але не менше ніж 50 тисяч. Тут влізе дві, три, чотири тисячі. Говорити рано, бо я просив 20 вітрин. Зараз вісім стоїть", — пояснив Михайло Сиволап.

Діти обирають пазли у музеї Середньої Наддніпрянщини у Черкасах. Суспільне Черкаси


У головному залі музею лише частина відшуканого у 2023 році на розкопках черкаського Подолу. Є реставрований черкаський посуд кінця вісімнадцятого — початку девʼятнадцятого століття. Ще пʼять років тому таких артефактів не було, додав пан Михайло.

Старовинні кахлі, монети, речі нещодавно вийняті з-під землі, а ще цеглини, якими будувались Черкаси — те, про що Михайло Сиволап може розповідати годинами, тепер можуть побачити відвідувачі.

"Є, наприклад, екземпляр з будинку Цибульських — вогнетривка цегла з каміна колишнього. Не виключено, що біля цього каміна грівся Тарас Шевченко, коли там три дні жив", — розповів пан Михайло.

І таких історій, додав археолог, чимало. Кожен артефакт — свідок того, як жило місто у минулі століття. Тепер це можна побачити.

"У нас тут проводилося два типи майстеркласів: археологічні пазли і з археологічного стрічкового ліплення".

Хоч музей ще облаштовується, сюди вже навідуються відвідувачі. Михайло Сиволап каже: ще є над чим працювати і куди розширюватися, бо щороку знахідок стає більше і бачити їх мають люди, аби розуміти свою історію.

Нове приміщення музею з знаходиться за адресою: Черкаси, вул. Гоголя, 222.

реклама

Коментарі  

 
+1 #2 Сільський час 27.09.2024 17:48
А де саме на Гоголя 222 ? Бо 224 - це облспоживсоюз, а 222 - це дільничні інспектори на 1 поверсі, в підвалі за часів ссср була "развєдка" з бабінними магнітофонами, за приміщенням дільничого - паслися комуняки т зв. "Горком кпу".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Було б непогано 27.09.2024 12:26
Коли б під музей віддали будівлю КДБ, та що теж по Гоголя. Там одна екскурсія по підвалах совкової інквізиції, з виставленими на вітринах, ще теплими знаряддями "допросов с прістрастіем", та іншими винаходами калег хуйла, може бути ой яка цікава.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100