реклама Делікат

1 жовтня 1924 року в с. Єрки була заснована метеостанція «Звенигородка».

Фото: Водяницька громада

Про це повідомляє начальник метеостанції Звенигородка Тетяна Андріївна Лисенко.

«Від цього часу і розпочалася цікава, часом терниста історія однієї з 187-ми метеостанцій України. В той час основним завданням було обслуговування залізниці, фінансування здійснювалося за кошти відділу зв’язку та електротехніки Південно–Західної залізниці.

Про сторічний шлях метеорологічної станції Звенигородка розповідає «Історії станції», яка ведеться з 15.04.1936 року. Дуже цікаво зараз погортати старі пожовклі сторінки, списані красивим каліграфічним почерком. Чорнильні рядки детально розповідають про все, що відбувалося на станції, хто працював, які прилади використовувались, які спостереження проводились, які були посадові оклади і т.п.

Були в історії станції трагічні часи: голодні 32-33 рр., роки репресій, друга світова війна, тяжкі роки післявоєнної розрухи, проте працівники зуміли зберегти все майно і обладнання. У перші повоєнні роки енергія колективу метеостанції була спрямована на упорядкування території та будівель, відновлення всіх видів робіт.

17-19.09.1957 року метеостанцію зі с.Єрки перенесено в с.Озірна на територію Озірнянської МТС. Перенесення станції зроблено так, що перерви у спостереженнях не було. Координати станції 49º05' широти 30º54' довготи від Грінвіча. Висота над рівнем Балтійського моря 214 м. З переносом метеостанції в с.Озірна в новозбудоване приміщення, після митарств по орендованих кімнатках, метеостанція розпочала новий етап в своїй історії.

Йшли роки, мінялись працівники, змінювались критерії, удосконалювались методи спостереження, обновлювались прилади. Та ні на мить не припинялись метеотеоспостереження. Нині на станції зберігаються багаторічні дані з 1947 року, а деякі навіть з 1935 року.

На сьогодні метеостанція забезпечує гідрометінформацією всі територіальні громади Звенигородського району», – ідеться на сторінці Водяницької громади у фейсбуці.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100