реклама Делікат

У Черкаській області першого жовтня закінчився посилений епідемічний сезон спостереження за холерою, який тривав чотири місяці і розпочався першого червня.

images У сезон підвищеного ризику виникнення холери фахівцями Черкаського обласного ЦКПХ проводився щотижневий аналіз стану захворюваності на гострі кишкові інфекції, на холеру було обстежено 94 хворих з тяжкими формами гострих кишкових інфекцій.

Проводилися дослідження зразків об’єктів життєдіяльності, зокрема, стічної води з очисних споруд міст Черкаси, Золотоноша та Ватутіне, води відкритих водойм. Усього досліджено 263 проби води поверхневих водойм та 32 проби стічної води, холерний вібріон О1 не виділявся. Разом з цим було виділено 78 культур холерного вібріону не О1 групи з води поверхневих водойм та три культури холерного вібріону не О1 групи із стічної води.

Спільно з закладами охорони здоров’я в Черкаській області проводились імітаційні навчання щодо реагування закладів охорони здоров’я на можливий спалах холери, за участю протиепідемічних та дезінфекційних бригад.

Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає після вживання харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше у разі вживання забрудненої води, овочів, фруктів, під час купання у відкритих водоймах, а також через їжу і побутові контакти. Без належного лікування холера може призвести до зневоднення та смерті.

Як запобігти хворобі

Щоб уникнути захворювання на холеру необхідно дотримуватися простих правил:

  • Не купуйте продукти харчування, зокрема рибу, у місцях стихійної торгівлі.
  • Не купайтеся та не ловіть рибу у забруднених водоймах.
  • Дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед їжею, після відвідування туалету та вулиці.
  • Вживайте чисту воду, бажано бутильовану. Кип'ятіння води вбиває холерні вібріони вже через одну хвилину.
  • Перед вживанням мийте овочі і фрукти чистою водою та обробляйте окропом.
  • Ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти перед вживанням.

При вчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням.

За інформацією Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100