реклама Делікат

511 осіб захворіли на Черкащині на туберкульоз за 9 місяців цього року.

Без назви

З них 393 пацієнти захворіли вперше. Про це повідомила головний позаштатний фтизіатр управління охорони здоров'я Черкаської ОВА, в.о. директора Черкаського обласного протитуберкульозного диспансеру Дар’я Левандовська.

Показник практично такий самий, як торік, трішки нижче. Із тих, що зареєстровані цього року, померло 16 осіб. Більшість хворих - чоловіки. 50 відсотків – це жителі міст, і половина жителі сіл.

– Раніше ми лікували до 18 місяців, зараз від 6 до 9 місяців, бо нові методи лікування. Водночас туберкульоз має соціальну структуру, і чим погіршується ситуація в країні, тим гірший стан з цим захворюванням. Та приємно, що серед хворих дітей менше. Хоча це хвилеподібний показник, – каже фахівець.

Дар’я Левандовська зауважує, якщо наявний тривалий кашель, пітливість, задишка, зниження ваги тіла тощо, треба звертатись до фахівця. Якщо пацієнт приходить за направленням сімейного лікаря, то аналізи безкоштовно, а якщо ні, то платно. Лікування ж безкоштовне у Черкаському протитуберкульозному диспансері. Є спеціалісти, що знаходяться за межами закладу, але консультують.

– У нас скоро буде встановлене нове обладнання для покращення діагностики захворювання. Також в нас створюється пацієнтоорієнтоване лікування, тобто 80 відсотків продовжують жити в родинах і лікуються таким чином, а стаціонарно лише 20 відсотків – ті, що мають важкі форми ускладнення. Кожен в палаті сам. При амбулаторному лікуванню можливий і дистанційний метод контролю. Ми використовуємо смарт-бокси, щодня, коли пацієнт відкриває коробочку, щоб прийняти ліки, нам надходить сигнал. Або ще можливий відеонагляд за лікуванням. Це певні незручності, але всі пацієнти хочуть дистанційний контроль, ніж лежати на стаціонарі, – сказала директорка протитуберкульозного диспансеру.

За словами фахівця, одразу ж при певних ознаках слід звертатися до лікаря, щоб лікування розпочинати раніше.

Заступниця генерального директора Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Ольга Мізінова додає, що через війну змінились багато в кого соціально-побутові умови. Відчутна міграція, не всі мають доступ до лікарів, тому слід дбати про здоров’я. За даними міжнародних організацій, Україна на третьому місці в Європі за цим захворюванням.

Якщо брати за кількістю захворілих, то найбільше їх у Черкаському районі, найменше – у Золотоніському районі.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100