реклама Делікат

Сьогодні мала відбутися сесія Черкаської обласної ради. Позачергова. Ініціювали її «Слуги народу», які говорили, що хочуть проведення аудиту комунального майна для підтримки ЗСУ.

IMG_7065

Мали розглянути питання: Про утворення тимчасової комісії обласної ради з питань економічного аналізу та аудиту майна обласної комунальної власності та проведення публічної приватизації з подальшим спрямуванням отриманого фінансового ресурсу на підтримку Збройних Сил України. Так це називалося офіційно. Проте позачергова сесія не відбулася. Не вистачило значної кількості голосів. Всього прийшло більше депутатів, ніж згодом зареєструвалося. Все через демарш представників ВО «Черкащани». Вони покинули сесійну залу після виступу, і у підсумку реєстрація показала присутніми лише 22 депутати. Тож кожен мав змогу виступити, проте приймати рішення в такому складі було неможливо. Але декого, наприклад, ЄС, взагалі не було…

– Попрацювавши з аудиторами, з багатьма досить серйозними організаціями, проговоривши на політраді питання, ми виписали спільне рішення. Ми за приватизацію, але за відкриту приватизацію, за відкриту інвентаризацію майна, щоб якомога прозорішим був процес. І ми разом якомога більше зібрали б коштів, які будуть передані на ЗСУ. А в рішенні політради йдеться про те, що створення ще однієї комісії є недоцільним та необґрунтованим. До питання приватизації майна обласної комунальної власності варто повернутися після проведення аудиту та інвентаризації. Наголошуємо, що слід першочергово затвердити Порядок проведення обов’язкової перевірки фінансової звітності незалежним аудитором. З метою запобігання порушень та недопущення маніпуляцій темою ЗСУ вважаємо за доцільним доручити питання профільній постійній комісії облради. А комісія вже в межах своїх повноважень може створити робочу групу, яка допоможе більш оперативно рухати ті чи інші процеси з цього питання, - сказав у виступі член фракції політичної партії Всеукраїнське об’єднання «ЧЕРКАЩАНИ» Олександр Воскобойнік.

IMG_7084

Після цього члени політсили покинули сесійну залу. Однак ряд депутатів і присутніх в залі ветеранів висловили обурення такому рішенню.

Член депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» Ігор Новицький сказав у виступі, що створена комісія облради якраз би подивилася, що є з майна, що доцільно, а що ні використовувати. Комісія б саме оцінила резерви та розробила рекомендації, які б винесли на сесію для публічного розгляду депутатів.

– А це можуть бути сотні мільйонів гривень, які сьогодні неефективно використовуються. І це було підтверджено всіма депутатами, які брали участь в зустрічах та нарадах. Тобто ми могли б згодом залучити сотні мільйонів гривень і передати на підтримку ЗСУ. А процес натомість гальмується, - зазначив Ігор Новицький.

Він заявив, що перешкоджає подібним ініціативам певна фракція на чолі з керівництвом обласної ради.

– Треба брати з бюджету, що можна, і відправляти на ЗСУ. Ми чекали в 2022-2023 роках, але нічого не зроблено головою облради. Прикро ходити на сесії обласної ради. А є комунальне майно, яке неефективно використовується! Якщо ми не можемо допомогти військовим, то немає чого сюди ходити, - обурився Ігор Новицький.

В підсумку депутат заявив, що головою облради було обдзвонено ряд депутатів і сказано, щоб не йшли на сесію. Водночас голова облради Анатолій Підгорний це заперечив, заявивши, що немає жодного факту, щоб комусь з депутатів перешкоджали потрапити на будь-яке комунальне підприємство для огляду, також він заявив, що проблема спільна і не слід переходити на прізвища.

– Єдиний інструмент, який може бути застосований для допомоги ЗСУ в облраді, – це прибуткова діяльність комунального майна. А такого немає. Інше питання – це можливість проведення аукціонів по майну, яке є неліквідним, яке, наголошу, десятки років не приносило прибутків, а навпаки, тільки дотувалося з обласного бюджету! – заявив представник депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «ЗА МАЙБУТНЄ» Вадим Гайович. – Тому і народилася така ініціатива, наголошу, неполітична, зробити аудит комунального майна. І я не чув від учасників ініціативи про політику. Водночас ті, хто нас звинувачує в політиканстві, виходять до трибуни і оголошують рішення політичної партії. Ви що, з котушок з’їхали? Мені розповісти, що відбувалося під час наради керівників політфракцій за зачиненими дверима? А тоді ми виходимо на сесію і бачимо, як дехто сидить і око сіпається, обличчя бліді. Цікаво чому, чого чи кого бояться? Кінцевим шляхом зібрання мала бути організація аудиту, організація продажу неліквідного майна і допомога ЗСУ. Але ті, хто не має совісті, очевидно, не думають про Збройні сили…

Без назви

Позафракційний депутат Олександр Вельбівець зауважив, що їхав багато годин на сесію. Адже чоловік нині в ЗСУ. Водночас вийшло, що він приїхав дарма.

– Пару тижнів тому неподалік облради проходив захід за участю влади, ветеранів, різних верств населення, де організатором виступала певна компанія. Ця компанія організовувала скандинавську ходьбу у Катеринополі з залученням багатьох… У когось політичний сезон, дійсно, почався вже давненько. І хтось працює, пробачте, на культурних, на аграрних фронтах. Та у нас один фронт! І якщо є можливість зараз допомогти ЗСУ від обласної ради саме таким чином, то чому б не зробити? Чи тут для декого буде недостатньо піару? – емоційно висловився Олександр Вельбівець. – Та всі самі бачать, яким динамічним є фронт. Слід думати зараз, бо коли прийде окупант, то заберуть все і не буде тоді за що проводити заходи з піаром. І треба брати відповідальність на себе, а не вставати і виходити…

Очільник фракції «Слуга народу» в облраді Анатолій Яріш каже, що була нарада, де жоден керівник фракції не сказав, що не прийдуть на сесію.

– Тобто ті фракції, яких немає, ті, хто покинув залу, усі ж погоджувалися. Мета була створити тимчасову комісію. І ось тепер деякі представники політсил бояться, що після інвентаризації все вивернеться назовні, буде видно, що робилося роками… І дехто ще каже про створення ніби нового велосипеда. Та ні, це створення немов в Верховній Раді тимчасової слідчої комісії. І в законодавстві це передбачено. Тимчасова комісія збирається, вивчає питання і далі вже виносить своє рішення. А щодо майна, то держава на аукціонах показує вже цей механізм. Якщо перенести це на наші реалії, то навіщо обласній раді, наприклад, друкарня чи, можливо, якісь гаражі. Мова ж не про інтернати чи школи. А от друкарня чи потрібна обласній раді? Тому треба вивчати питання, і потім кошти можна було б спрямувати на ЗСУ, надавши необхідну допомогу. А заклавши чітку мету коштів, ми могли б захистити їх від витрачання на інші галузі, і вже ні казначейство, ніхто не міг би їх інакше витратити. Лише на ЗСУ, –- зазначив Анатолій Яріш.


*Політика

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-1 #2 Загребля 04.10.2024 19:59
Придурки
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Ольга Іванівна 04.10.2024 18:25
А ніхто й не очикував іншого. Бо комунальне майно й є жирним шматком для депутатів.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100