реклама Делікат

Цього року в Черкаській області зафіксували 6 випадків гарячки Західного Нілу.

IMG_20241010_130246

Трапилися вони в Черкаському, Уманському та Золотоніському районах. Один із випадків – летальний.

Про це повідомила під час брифінгу заступниця генерального директора ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Наталія Видра.

Нагадаємо, геморагічна гарячка Західного Нілу – це вірусна хвороба, що передається через укуси комарів. У тяжких випадках супроводжується гарячкою, запаленням мозкових оболонок і речовини головного мозку, лімфаденопатією, ураженням слизових оболонок, екзантемою. Переносниками недуги є деякі види птахів і гризуни.

За словами Наталії Видри, коли в області захворіла перша людина, фахівці склали перелік протиепідемічних, профілактичних заходів, які повинні вживати органи місцевого самоврядування. Це, зокрема, обкошування трави у межах водних об'єктів, що є місцем розмноження комарів та гризунів.

Хвороба має літньо-осінню сезонність, тому громади закликають передбачити ці заходи під час формування бюджетів на 2025 рік.

– Коли був зафіксований перший випадок захворювання, питання розглянули на засіданні регіональної комісії Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у Черкаській обласній військовій адміністрації. Згодом відбулися аналогічні засідання місцевих комісій Уманської районної державної адміністрації, Смілянської міської ради. Це пов'язано з тим, що збудник належить до категорії особливо небезпечних інфекції, виявлення одного випадку вже означає надзвичайну ситуацію, особливо для нашого регіону. Як показує епідемічна ситуація, треба бути готовими жити з цією інфекцію, – сказала вона.

Загалом в Україні з початку року лабораторно підтверджено близько 50-ти випадків гарячки Західного Нілу. Найбільша кількість зафіксована в Києві, Київській, Полтавській та Черкаській областях.

– Близько 80% осіб при зараженні гарячкою Західного Нілу переносять хворобу безсимптомно, або мають легку форму захворювання. Водночас, в організмі людини лишається стійкий імунітет. Особливо вразливими до вірусу є люди похилого віку. Більшість захворілих на Черкащині – у віці від 56 до 71 років. Також до групи ризику належать лісники, мисливці, працівники тваринницьких комплексів і птахоферм. Люди, які тривалий час перебувають біля води, на заболоченій території, – наголосила Наталія Видра.

Проти гарячки Західного Нілу не існує ні специфічного лікування, ні вакцини. Лікування симптоматичне.

Щоб уникнути інфікування гарячкою Західного Нілу, населення закликають берегтися від комариних укусів: носити захисний одяг, використовувати сітки на вікнах, фумігатори та репеленти.

Зараз, з настанням холодів, комарі не становлять загрози, додала фахівчиня.

Юлія Капуш

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100