реклама Делікат

Голова Тальнівської територіальної громади Василь Сідько розповів про власні напрацювання журналістам під час організованого прес-туру, пише t1.ua.

У Тальнівській територіальній громаді намагаються розвиватися в різних напрямках: донатять на фронт, підтримують переселенців, відновлюють історичні пам’ятки, вчаться утилізовувати сміття та розвивати зелену енергетику. Василь Петрович зазначив, що у процесі децентралізації до громади увійшло 43 населених пункти. Щоб зменшити навантаження на місцевий бюджет, тут прийняли цікаве рішення: замість старост у кожному селі запровадити посаду адміністратора, який надає необхідні консультації, довідки, а от щоб їх завірити мокрою печаткою, треба їхати до старости, яких є лише троє на всю громаду. Це дозволило суттєво зекономити на заробітній платі, бо якщо старости отримують в межах 20 тисяч гривень, то адміністратори – приблизно десять. Довелося від присутніх журналістів почути думку, що нема старости – нема порядку.

Фото: t1.ua

Фото: t1.ua


Однак Василь Петрович готовий посперечатися і переконати, що адміністратори прекрасно справляються зі своїми повноваженнями і нарікань від людей нема. У громаді проживає 1400 переселенців. Хтось мешкає в соціальному житлі, хтось знімає приватне. Завдяки іноземним інвестиціям планують зводити житло зі смартквартир (одна – вісім квадратних метрів) для внутрішньо переміщених осіб в одному із сіл громади.

– Завдяки релокованому бізнесу нам вдалося вирішити проблему пасажирських перевезень, – зауважив Василь Петрович та запросив до розмови Андрія Роженка, який переїхав сюди з міста Костянтинівка Донецької області.

Він розповів, що з 2001 року займається транспортними перевезеннями. Коли почалося повномасштабне вторгнення, сюди з родиною виїхав один з його водіїв, який помітив проблему з маршрутками та запропонував шефові приїжджати.

– Ми вивезли десь 15 автобусів, зараз у мене працює дев’ять водіїв, – розповідає Андрій Юрійович. – Важко з кадрами, бо багато чоловіків пішли воювати. Я маю міські маршрутки, а також автобуси, які три рази в тиждень їздять у найвіддаленіші точки громади, таким чином об’єднуючи двадцять сіл у восьми різних напрямках. У четвер в Тальному базар, то пенсіонери у цей день з 10 до 14 їздять безкоштовно містом. Збережено пільги для перевезень соціально незахищених верств населення.

Тут можна перейняти досвід цієї громади. Адже, щоб визначити кількість пільговиків, працівники міськради сідали в маршрутку, їздили деякий час вулицями, фіксували пасажиропотік і таким чином визначали приблизну реальну цифру пільговиків.

Василь Сідько зауважив, що завжди знаходять можливості підтримати ЗСУ. З початку 2024 року виділили для допомоги військовим 12 мільйонів гривень.

– Але робимо це адресно. Якщо отримали лист-звернення від командира будь-якої військової частини, то стараємося придбати їм необхідне обладнання в межах 500 тисяч гривень, – пояснює чиновник.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100