реклама Делікат

Форум «СТАЛИМО ПЕРЕМОГУ: від стійкості громадян до держави вдячності» відбувся 22 жовтня в Києві. Його організувала Мережа захисту національних інтересів "АНТС".

На форумі представили Маніфест та Платформу держави вдячності. Це документ, створений завдяки спільній роботі експертів, науковців, підприємців та активних громадян.

Програма форуму включала обговорення ключових ідей. Їхня мета: об'єднати зусилля громадянського суспільства. Це потрібно для розвитку України на основі євроатлантичної інтеграції та міжнародного співробітництва. Про що ж говорили на заході?

20241022_154627(0)

На початку повномасштабного вторгнення хтось мав зреагувати першим, допомогти втримати контроль над державою. Тож поки одні оговтувалися, інші стали на її захист. Таким був Андрій Пільщиков «Джус», нині загиблий. Про нього розповіла на заході його мама Лілія Авер’янова. Вона наголосила, що він став таким, яким був, вже в новій, не радянській, Україні. Андрій був молодий, йому було лише 30, і він прагнув змін у країні на краще. 25 серпня 2023 року «Джус» трагічно загинув під час виконання тренувальної місії. Мати Андрія пригадує, як її син зустрічався з конгресменами США, як просив літаки F-16.

– Обговорювалися й різні типи озброєнь, які можна було швидко отримати. Наприклад, Андрій ще дуже наполягав на отриманні мобільних систем ППО Avenger, які потім дуже вдало себе проявили. І те озброєння, яке вони тоді просили, як невідкладне, зіграло свою роль – і на землі, і в небі, – зазначила Лілія Авер’янова.

Юрій Гудименко, український політичний діяч, лідер Руху «Демократична Сокира», військовослужбовець говорив про те, що «зміни треба робити учора, але ще можливо і сьогодні».

– Ми маємо кризу, адже війна – це велика криза, водночас, як би там не було, треба шукати і можливості. Інакше ніяк. Інакше заради чого все це? Неможливих речей для українців немає. Всі чудово пам’ятають 24 лютого 2022 року. Поверніться в той день і розкажіть собі, що українська армія буде радісно готуватись до приходу корейських військових у курській області. Казали б, що це наукова фантастика. А це наш час. І ми вже сьогодні це робимо. Ми готові захищати свою землю і робити зміни тут, сьогодні! Нічого не чекайте, робіть уже! – казав Юрій Гудименко.

Ганна Гопко, голова правління Мережі захисту національних інтересів «АНТС», співзасновниця Міжнародного центру української перемоги (ICUV) наголошувала: коли хтось вважає, що виснажився, то слід перепочити і подумати, як все-таки зробити ще більше. Вона зізнається, що особисто їй перезавантажитися допомагає город, саджання лаванди.

– Чому «СТАЛИМО ПЕРЕМОГУ: від стійкості громадян до держави вдячності»? Бо це вдячність і живим, і ненародженим за те, що ми є. Саме з подяки одне одному ми маємо починати. В Україні бракує діалогу. Без чесної розмови, без розуміння того, чому за одне сторіччя Україна вже вкотре переживає геноцид, нам буде важко рухатися вперед. Не лише поразка ворога – наша перемога. Справжня наша перемога – це і поборення п’ятої колони, тому в нас іде декомунізація, деколонізація. Загалом, у Маніфесті все це виписано. І саме таким документом ми формуємо фундамент для подальшої розбудови держави під час війни, – говорила пані Ганна Гопко.

Ілля Несходовський, експерт з питань економіки, податків і фінансів, зауважив, що для нього головне насьогодні – це здорова економіка.

– Наша нація занепадає, бо в нас екстрактивні інституції. Вони працюють на дуже вузьке коло правлячої еліти. І сьогодні та проблема, яка відкрилася, про інвалідів-прокурорів – це якраз із цієї сфери, коли хтось дбає лиш за своє, а не займається питаннями держави. Гарантіями безпеки України сьогодні можуть бути і міжнародні інвестиції. Ми маємо створити умови, щоб вони зайшли. Бо вони будуть захищати свої інтереси в нашій країні. Тут має бути в першу чергу виробництво, те, що не так легко згорнути. Великі корпорації у нас мають бути присутні. Інше питання – висока зарплата, соціальне підприємництво, – казав Ілля Несходовський.

Люсьєна Шум, виконавча директорка Благодійного Фонду «Бібліотечна країна», членкиня правління ГО “Мережа захисту національних інтересів ”АНТС”, зауважила, що не останнім аспектом у Маніфесті є культурна складова. У нас досі культура не в пріоритеті, а росіяни, коли заходять в наші населені пункти, насамперед змінюють вказівники і спалюють українські книжки, працюють з педагогами, бібліотекарями.

– Так, бюджет має йти на оборону, це не співмірно. Але і статті на культуру, на книговидання мають бути забезпечені. І питання реінтеграції, і підтримка креативних індустрій, – про все це треба пам’ятати, – переконана Люсьєна Шум.

Маріанна Онуфрик, експертка з соціальної політики, говорила про соціальну спадщину після радянського періоду. Водночас, зауважила, що політика в соціальній сфері нині – це політика не про ефективність, захищеність, а про утримання і залежність… Це неправильно.

– Нам слід відійти від категорій, які дозволяють купити соціальні статуси. Дозволю сказати про інвалідів, про яких читаємо у ЗМІ. На жаль, це триває постійно. Ще з початку війни багато хто незаконно оформлював статус учасника бойових дій, а до цього шалена кількість людей була ліквідаторами на ЧАЕС. Бо в нас прив’язка до папірця. Це не має так працювати. Пам’ятаєте історії, як дехто повертався з-за кордону воювати і захищати рідну землю. Ми маємо робити все, щоби такі люди мали після цього чіткий соціальний захист. Інше питання – діти. Пригадайте Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт російського президента Володимира Путіна саме за викрадення українських дітей. А ще ми маємо говорити про літніх людей і про осіб зі справжньою інвалідністю. Тому повинні працювати над бар’єрами в законодавстві, щоби держава вдячності стала реальністю, – говорила Маріанна Онуфрик.

Що і як краще відновлювати на місцях, знають керівники місцевих громад. На цьому наголосила українська громадська діячка Юлія Вусенко. Вона зазначила, що децентралізація – чи не найуспішніша реформа в Україні. І саме місцеві органи влади найефективніше спрацювали, коли почалося повномасштабне вторгнення: і з людським потенціалом, і з допомогою фронту, і з прихистком переселенців. Сьогодні слід працювати далі, зокрема, підвищувати роль об’єднань органів місцевого самоврядування в процесі ухвалення рішень.

Захід проводила ГО «АНТС» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст зустрічі є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

Назарій Вівчарик, фото "Прочерку"

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100