реклама Делікат

Команда молодіжної програми UPSHIFT «Екомора» з Христинівки, що на Черкащині, заснувала екологічну ініціативу «ЕКО ФЕСТИВАЛЬ» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), щоб очистити урочище «Долинка» та вмотивувати громаду підтримувати чистоту на узбережжі ставка.

Про програму UPSHIFT для ініціативної молоді учні дізналися від свого вчителя. Хлопці та дівчата об’єднались у команду, пройшли навчання з громадського активізму й отримали ресурси на власний екологічний проєкт.

IMG_3549

«Нам хотілося вирішити якусь актуальну проблему для міста, — розповідає Анастасія Стасишина,  учасниця команди „Екомора“. — На думку спав наш ставок „Долинка“. Улітку там відпочиває багато людей і часто залишають після себе сміття. А деякі взагалі туди не ходять, бо впевнені, що там дуже брудно. Тому ми з командою захотіли перетворити пляж на чисте місце для комфортного відпочинку».

Розпочали проєкт із «Екологічного уроку» для молоді. Розповіли про  важливість збереження природи, різні екологічні практики і запропонували кожному висадити рослину у власному горщику. Пізніше на самому пляжі організували екоквест. Активні учні продумали сім різних «станцій» з іграми, цікавими завданнями, художніми та фізичними активностями, щоб учасники дізналися більше про довкілля в інтерактивному форматі.

За допомогою донної коси команда «Екомора» очистила дно ставу від зайвих водоростей. Із поверхні виловили сміття сачками, а натомість додали хлорелу, щоб запобігти цвітінню води.

Далі команда взялася за облаштування узбережжя «Долинки». Запросили волонтерів на майстерклас «Подаруй друге життя», щоб виготовити лавки з деревʼяних палет.

«Ми планували зробити лише кілька лавок, але нам допомагали так багато людей, що їх вийшло аж вісім. Іще нам вдалося зробити стіл — тепер біля ставка є справжня зона для відпочинку»,  — каже Анастасія.

Останнім заходом у межах проєкту стала загальноміська толока, куди долучилися активні мешканці та працівники міської ради. Разом вони зібрали сміття, очистили міський пляж від чагарників й оновили пісок на узбережжі.

«Загалом до всіх активностей ми залучили 250 небайдужих христинівчан. „ЕКО ФЕСТИВАЛЬ“ — наймасштабніший молодіжний проєкт за останні роки у Христинівській громаді. Це велике досягнення для нашої команди!», — ділиться враженнями учасниця «Екомори».

Водночас ЮНІСЕФ і Міндовкілля активізують спільну роботу в межах міжурядової Декларації про дітей, молодь та кліматичні дії шляхом підписання відповідного Меморандуму про співпрацю. Згадана декларація є першим подібним зобов'язанням щодо прискорення інклюзивної, зорієнтованої на дітей і молодь кліматичної політики та дій на національному і міжнародному рівнях.

«У всьому світі діти та молодь зазнають негативного впливу кліматичних змін і забруднення довкілля. В Україні екологічні катастрофи, спричинені війною, значно поглиблюють цей вплив і роблять дітей іще більш вразливими. Ми переконані, що залучення молодих людей до боротьби зі зміною клімату та запобігання екологічним ризикам є надзвичайно важливим. Саме тому ми допомагаємо українській молоді здобувати „зелені“ навички та підтримуємо їхні локальні ініціативи для захисту довкілля», — зазначив координатор програм із розвитку молоді ЮНІСЕФ  Андрій Вашека.

«Наша мета як ЮНІСЕФ полягає в тому, щоб кожна дитина мала доступ до безпечної для вживання води, аби рости здоровою і в безпеці», — підбив підсумок Ніколас Осбер, керівник програм ЮНІСЕФ у сфері водопостачання, санітарії та гігієни (WASH).

Аліна Корінєва

Фото організаторів

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100