Де свята, там і зловживання спиртним. Головний біль, нудота, слабкість... Попри те, що лікарі вперто радять не зловживати алкоголем, втриматися від такої спокуси мало кому вдається. Отож, якщо вас уже впіймав у свої тенета зелений змій, користуйтеся порадами «Молоді Черкащини».

Пиятика спричиняє зневоднення організму та порушення електролітного балансу і кислотно-лужної рівноваги. Свіжовичавлений сік вирішує всі три проблеми. Найкорисніший при похміллі – яблучний. Фруктоза успішно бореться з неприємними метаболічними процесами, які відбуваються в організмі.

Серед варіантів – повернутися до реальності – випити чарчину, але не більше, напою, яким зловжили. Зокрема, такий спосіб пропонує автор книги, виданої торік у Криму. У ній поради для міліціонерів щодо вживання алкогольних напоїв під час оперативно-розшукової діяльності.

Видання з обмеженим накладом розповідає, як оперативникам залишатися при свідомості на гулянці, не бовкнути зайвого, швидко протверезіти.

– Горілка, коли її п'ють, розуму не додає і не забирає, вона перевіряє, чи є він, – пише автор, генерал-майор міліції, начальник Кримського юридичного інституту Василь Бірюков. – Похмеляючись слід чітко дотримуватися старого, доброго, перевіреного часом правила «Від чого захворів – тим і лікуйся».

Не варто лікуватися препаратами, які містять ацетилсаліцилову, аскорбінову кислоти з різними домішками. Шкідливий на похмілля і аспірин – при виразці і гастриті може викликати загострення хвороби.

Утім, найкраще з похміллям справляється сон. Спирт чинить наркотичну дію і маскує неприємні процеси, які відбуваються в організмі. Як тільки алкоголь перестає надходити, посилюються серцебиття, головний біль, пітливість, відраза до їжі та інші неприємні відчуття. Тому після бурхливо проведеної ночі добре поспати якнайдовше.

Серед прийнятних «опохмелинів» і чорний чай. Зокрема, такий спосіб радив свого часу екс-Міністр охорони здоров'я Юрій Поляченко:

– Якщо дуже важко зранку, то треба пити багато чаю з лимоном, – говорив він.

Серед випробуваних рецептів від похмілля – розсіл або маринад (капустяний, огірковий, помідорний). Саме ці продукти знімають обтяжливі відчуття похмільного стану – депресію, м'язову слабкість і серцеві перебої, тому що допомагають відновити електролітний баланс в організмі. Та допомагає це не завжди.

Щоб уповільнити всмоктування алкоголю і не допустити розвитку похмільного синдрому, бажано багато їсти та пити рідини. Однак, слід пам’ятати, що газовані напої посилюють дію алкоголю.

Також до і після застілля рекомендовано випивати по півтори-дві склянки води, соку або ж молока. Крім того, можна ковтнути столову ложку олії або сире яйце: це перешкоджатиме швидкому всмоктуванню алкоголю. Можна прийняти адсорбенти, наприклад, активоване вугілля – 2-4 таблетки за 10-15 хвилин до першої чарки. Потім – по 2 таблетки через кожну годину. Добре сповільнюють усмоктування алкоголю антацидні препарати. Якщо приймати по 2-3 ложки (або таблетки) антациду за 15 хвилин до застілля, а потім повторювати через кожні півгодини, то сп'яніння буде незначним.

Пам’ятайте!

Найбільш важке похмілля викликають міцні напої, отримані шляхом довгої витримки, а також усі види ігристих вин. Червоне вино здатне спричинити сильний головний біль унаслідок високого вмісту тираміну.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100