реклама Делікат

Протягом останнього часу запроваджено ряд суттєвих змін до правил реєстрації транспортних засобів та видачі посвідчення водія. Усі вони спрямовані на полегшення та спрощення процедури для громадян, запевнили співробітники обласної Державтоінспекції під час засідання Черкаського прес-клубу в понеділок.

За словами старшого інспектора відділу організації реєстраційно-екзаменаційної роботи УДАІ УМВС України в Черкаській області Сергія Голуба, одним з нововведень стало впровадження роботи за принципом єдиного вікна в окремих підрозділах МРЕВ (міжрайонний реєстраційно-екзаменаційний відділ). У нашій області так працює відділ з обслуговування м. Черкаси, Черкаського та Чигиринського районів.

Змінилася процедура реєстрації та перереєстрації. Так, якщо раніше транспортний засіб обов’язково мав бути оглянутий працівниками ВРЕР (відділу організації реєстраційно-екзаменаційної роботи) та експертами Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру, то зараз останнє дослідження проводять лише за заявою. Хоча його все одно рекомендують робити, аби убезпечити себе від купівлі авто з перебитими номерами.

– Крім того, під час зміни місця проживання або під час оформлення документів, які були втрачені, транспортні засоби віднедавна можуть узагалі не надаватися до огляду, – коментує Сергій Голуб. – Основною ж зміною стала можливість переоформляти засіб без попереднього зняття з обліку.

Нині без зняття з обліку реєструються авто, які дісталися в спадщину або на підставі рішення суду. У випадку ж купівлі-продажу, все ще потрібно проходити цю процедуру, оскільки її вимагають чинне законодавство. Незабаром же будуть внесені відповідні зміни, які скасують і ці вимоги.

– Дуже скоро буде проводитися пряма перереєстрація без зняття з обліку. Всі ці зміни спрощують процедуру. Будь-яка людина, незалежно від того, де вона зареєстрована, може приїхати купувати авто, скажімо, в нашій області, і поїхати звідси вже власником, – каже фахівець.

Також, за його словами, процедура реєстрації та перереєстрації обходитиметься дешевше. Так, збір до Пенсійного фонду тепер потрібно платити лише при першій реєстрації авто. При перереєстрації його скасовано. Цей збір, до всього, став диференційований. Замість колишніх 3 % від вартості ТЗ нині платиться 3, 4, 5%. Якщо вартість авто не перевищує 189 тис. 255 грн., то 3%, якщо сума становить 189 тис. 255 – 332 тис. 630 грн., то 4%, і якщо авто дорожче за 332 тис. 630 грн., то 5%.

Спростилася і процедура обміну водійського посвідчення. За словами старшого інспектора відділу організації реєстраційно-екзаменаційної роботи УДАІ УМВС України в Черкаській області Миколи Зубенка, якщо раніше при обміні чи втраті посвідчення людина, яка не керувала 12 місяців автомобілем, мала перескладати іспити в ДАІ, то зараз нове посвідчення можна отримати без цієї процедури. А от відкриття нової категорії ускладнилося. Для цього тепер треба проходити навчання в автошколі.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100