реклама Делікат

Фахівці Черкаського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді поцікавились, чи прагнуть черкаські діти виїхати за кордон та чим там планують займатись.

Анкетування відбувалось під час профілактичних занять у ЗОШ №34, ЗОШ №8, СПШ №12, ЗОШ №7. Всього було опитано 134 учні, віком від 15 до 17 років, серед яких – 78 хлопців та 56 дівчат.

Директор Черкаського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетяна Скляренко розповіла, що більшість опитаних школярів має бажання побувати за кордоном (83%), левова частина з них – дівчата (45%). Майже одностайно і хлопці, і дівчата бажають за кордоном відпочивати, подивитись старовинні пам'ятки культури. А вже потім воліють навчатись, працювати та виїхати на постійне місце проживання.

– У результаті анкетування 78 відсотків опитаних зауважили, що не поїхали б за кордон на нелегальну роботу. А от 16 відповіли, що «так». Хоча, як правило, учні обізнані стосовно небезпеки незаконного перебування та праці за кордоном, – говорить Тетяна Віталіївна.

На питання «Ким би ти хотів працювати за кордоном?» більшість дівчат та хлопців вибрали професію лікаря (20%), роботу на виробництві (16%). По 4% дівчата вибрали працювати нянею, офіціанткою та танцівницею. Хлопці – програмістом, керівником та приватним підприємцем.

Майже половина респондентів вважає, що виїхати за кордон можна за сприяння туристичних агентств, агенцій з працевлаштування та знайомих. Половина опитаних учнів зазначили, що перед виїздом за кордон порадилися б з родичами, друзями, зі знайомими.

– Ситуація в цьому випадку є неоднозначною. Позитив ми бачимо в тому, що діти не приховували б свого наміру поїхати за кордон. Будучи обізнаними, батьки можуть проконтролювати процес обрання місця проживання, роботи, відпочинку та попередити можливу небезпеку. Негатив в тому, що не всі батьки обізнані про проблему торгівлі людьми і можуть задля добра дитини бути ініціаторами виїзду в небезпечне місце роботи. Або не поінформують про головні правила оформлення документів, перебування за кордоном, де шукати допомоги у разі небезпеки, – наголошує Тетяна Віталіївни.

Також школярі зауважили, що у разі небезпеки звернулись би, в першу чергу, до поліції та посольства України. Що говорить про певну обізнаність у цьому питанні.

За словами Тетяни Скляренко, анкетування показало, що черкаські учні мають бажання їхати в інші країни. Як правило, вибирають легальний шлях перебування за кордоном. Майже чверть опитаних бажають виїхати на постійне місце проживання. Але залишається відкритим питання поінформованості. Оскільки слабко орієнтуються, до кого звернутись за консультацією щодо правил виїзду за кордон, порядку оформлення документів, терміну перебування та знання своїх прав в іноземній країні, інформує прес-служба Черкаського міськвиконкому.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100