реклама Делікат

 Мінекономіки «поставило» азотним підприємствам план з забезпечення села добривами в січні-червні цього року. Згідно з документом, який опинився у розпорядженні видання «Экономические Известия», країну чекає нове добриво — аміак, і новий гравець ринку — «Еврохим». А ось про фіксовані ціни, якими полюбляв бавитися уряд, мова поки не йде.

Фото сайту «Прочерк»

Фото сайту «Прочерк»


Найбільше навантаження міністерство дає заводам, що виробляють аміачну селітру. Всі вони контролюються бізнесменом Дмитром Фірташем. Це черкаський «Азот» (він повинен поставити на внутрішній ринок найбільший об'єм добрива — 399 тис. тонн з 1,227 млн. тонн — Авт.), «Cєвєродонецьке об'єднання «Азот», «Рівнеазот», а також горлівський «Стирол» (всі три повинні реалізувати селянам по 276 тис. тонн нітрату амонію в першому півріччі 2013 року).

Цього року, окрім інших добрив азотної групи, в заявку додали аміак. Підприємства повинні поставити агропрому 25,4 тис. тонн цього добрива. Який чинник тут спрацював поки сказати важко, оскільки це найдорожче добриво групи, що вимагає особливої технології внесення.

Дмитру Фірташу, який торік оголосив про те, що займатиметься переробкою аміаку і знижуватиме його постачання на зовнішні ринки, така тенденція на руку. Бізнесменові важко впливати на вартість аміаку на зовнішніх ринках. Відповідно, бажання купувати аміак в Україні Фірташ лише вітатиме, адже це можливість збути товар у себе на батьківщині.

Минулого тижня глава Міністр аграрної політики та продовольства Микола Прісяжнюк оголосив, що існують домовленості з химпідприємствами щодо забезпеченню сіеа добривами. Також він повідомив про те, що їх вартість буде стабільною – ціни напередодні посівної зростати не будуть.

На це Борис Краснянський, керуючий директор Group DF повідомив виданню наступне: «Сьогодні у нас немає яких-небудь підстав передбачати,  що стануться значні коливання цін на добрива на період проведення найближчої посівної компанії.

Проте, як ви розумієте, ціни на наші продукти формуються не стільки виробником. У першу чергу, на ціну впливають покупці й існуючий платоспроможний попит. А по-друге, ціна на добрива залежить від цін на сировині, яку ми купуємо для виробництва добрив». Слова пана Краснянського слід розуміти так, що в компанії і раді б не підвищувати ціни, але це залежатиме від ринку.

А на ринку, тим часом, спостерігається сезонне подорожчання добрив. Зокрема, на світовому ринку зростає в ціні карбамід. Минулої п'ятниці його вартість в порту Чорного моря підвищилася на $10-15 до $390-395 за тонну.

З кінця грудня підвищилася в ціні і аміачна селітра — продукт, що найбільш затребуваний в Україні.  Якщо в грудні її вартість складала 3100 грн. за тонну, то 11 січня вона реалізувалася заводами вже по 3200 і продовжує додавати в ціні. «Цілком імовірно, що до березня ціни на нітрат амонія досягнуть 3400 грн. за тонну», — прогнозує Дмитро Гордейчук, старший аналітик ІК «Інфоіндустрія».

Інтригою стане те, чи буде уряд намагатися зупинити зростання вартості селітри, як це було в 2010-2011 роках. Тоді прем'єр-міністр Микола Азаров «переконував» пана Фірташа дотримуватися фіксованих відпускних цін на селітру для селян.

У хід пішли судові позови від НАК «Нафтогаз України» по несплаті за природний газ підприємствами Дмитра Фірташа, а саме проти «Рівнеазота», черкаського «Азоту». У компанії пана Фірташа повідомили із цього приводу, що заборгованість виникла ще до придбання заводів. У результаті була застосована схема закупівель добрив Аграрним фондом в підприємств бізнесмена за фіксованою ціною.

«Зараз ми не можемо впливати на вартість добрив, оскільки в держбюджеті немає дотацій для АПК на їх придбання, а самі химзаводи не знаходяться в управлінні Мінагропрода», — сказав «і» начальник відділу загального землеробства, хімізації і меліорації земель Мінагропроду Анатолій Рудюк. Проте, міністерство розглядає варіанти здешевлення живильних речовин для АПК напередодні посівної кампанії, повідомив Рудюк.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100