реклама

реклама

dst2 Віце-президент Асоціації міст України та міський голова Черкас Сергій Одарич, розповів газеті «Деловая столица» про фінансування регіональних бюджетів в 2011 р. (продовження).

 - Чи є достатніми розміри компенсацій місцевим радам на пільговий проїзд?

- Це питання є одним із найбільш болючих для місцевої влади. На наступний рік розмір цієї компенсації закладений на рівні 2010 року. Але вже сьогодні зрозуміло: перевізники збільшуватимуть тарифи у зв‘язку з майбутнім подорожчанням бензину через зростання акцизу на нього. Цілком імовірно, що через брак коштів на компенсацію транспортники просто відмовляться перевозити наших пільговиків. А це загрожує посиленням соціальної напруги у регіонах.

- Чи є формула отримання коштів містами після скасування транспортного збору?

- За нашими розрахунками, після скасування транспортного збору дорожній фонд зменшився у 10 разів. Якщо раніше кошти від збору надходили одразу на місця, то тепер близько 1,5 млрд. грн. на ремонт вулиць і міжбудинкових проїздів по всій Україні сконцентруються в «Укравтодорі». І ніхто не знає, як ділитимуться ці гроші. Наша пропозиція – поставити розміри компенсацій у пряму залежність від кількості пального, яке купують у місті чи районі. Це логічно: де більше купують, там більше їздять та більше псують дороги.

- Як буде фінансуватися прийнята нещодавно Програма розвитку малих міст на 2011-2015 рр.?

- Попри те, що уряд прийняв програму і навіть запропонував спрямувати на її реалізацію близько 2 млрд. грн., у бюджеті на 2001 р. місця їй не знайшлось. Більше того, взагалі неясно, чи будуть фінансуватися діючі програми, такі як «Питна вода» чи «Будівництво доступного житла». Тому що, як правило, гроші на них по факту мають надходити від приватизації. Попри те, що Президент розблокував можливість продажу великих об‘єктів, місцеві ради все ж непокояться, що такі регіональні програми фінансуватимуться за залишковим принципом. Або ж взагалі можуть бути згорнуті.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100