реклама

реклама

Чи переконають черкаські ректори (на фото - ректор ЧНУ Анатолій Кузьмінський) свого Міністра-однопартійця не об'єднувати їх університети?

Чи переконають черкаські ректори (на фото - ректор ЧНУ Анатолій Кузьмінський) свого Міністра-однопартійця не об'єднувати їх університети?

Вже у наступному році Міністерство освіти збирається продовжувати реформувати систему освіти в Україні. Цього разу у відомстві вирішили взятися за вищу школу.«Держава не винесе такого навантаження на вищу школу – 883 ВНЗ», – зазначив Дмитро Табачник інтерв'ю одному з українських каналів, повідомляє «Дзеркало тижня» Він додав, що в наступному році буде проведена дуже серйозна оптимізація мережі навчальних закладів. «У невеликих обласних центрах, де існує шість, вісім, дев'ять державних університетів, повинні самостійно розробити модель (об'єднання, – ред.) і стати одним або двома потужними профільними регіональними навчальними закладами».

Окрім того, у Міносвіти знову повернулися до ідеї скасування можливості отримати диплом магістра заочно. У відомстві посилаються на вимоги Болонського договору в Україні.

«Ми будемо реформувати магістратуру та аспірантуру таким чином, щоб магістри вчилися в декількох десятках передових університетів», – заявив міністр освіти. «Якщо людина отримала диплом бакалавра в Луцьку, Чернігові, Черкасах чи Тернополі, бажано, щоб на магістратуру вона їхала до профільного вузу у Львові або Дніпропетровську. Адже якість підготовки фахівця більшою мірою визначається якістю наукової школи, традицією, рівнем викладання», – додав він.

«Прочерк» звернувся за коментарем стосовно можливих реформ у вищій школі до голови ради ректорів Черкаської області, ректора Черкаського державного технологічного університету, заступника голови обласної організації Партії регіонів Юрія Леги.

Юрій Лега: "Так, буде один ректор і один бухгалтер. І що?"

Юрій Лега: "Так, буде один ректор і один бухгалтер. І що?"

– Стосовно об’єднання черкаських вузів, то, наприклад, наш університет з Черкаським національним університетом вважаю, що недоречно об’єднувати. Це два абсолютно різні вузи, це різні школи. Так, ЧНУ ім. Б. Хмельницького – це прекрасний університет, але він готує, насамперед, педагогів. Наш університет більш технологічний, він готує інженерів, інших фахівців, які повинні працювати в сфері матеріального виробництва. Тож наші університети суттєво відрізняються, – зазначає Юрій Григорович. – Крім того, давайте міркувати, що дасть об’єднання з точки зору економії ресурсів. Так, буде один ректор і один бухгалтер. І що? Якби це можна було об’єднувати однакові кафедри, поставити завідувачем кафедри кращого фахівця. А в наших університетах ,які я назвав, може декілька кафедр лише перетинаються в своїй роботі. Тож на мою думку, об’єднувати наші університети недоцільно. Ми втратимо управління університетами, втратимо самодостатні наукові школи… Зламаємо систему управління… У нас в державі маятник хитається від одного якогось моменту в абсолютно протилежний…

Як приклад Юрій Лега згадує про Масачусетський технологічний інститут, який навчав свого часу 7 тисяч студентів, а тоді за певний період часу їх кількість збільшилася до 14 тисяч. «І вони констатували, що втратили якість підготовки через це», – зауважив Лега.

– Не обов’язково в університету має бути 20 тисяч студентів. Це по-перше. А по-друге, вважаю, шо нам навпаки потрібно в Черкасах вирішувати ще питання про те, як навчати лікарів. Бо в нас півтори тисячі лікарів не вистачає в області! І хто їх сюди надішле? Хто до нас приїде зі Львова, з Києва, Дніпропетровська? Як показує досвід, ніхто не хоче сюди їхати. Тож ми повинні дбати насамперед за те, щоб не розгубити наші кадри. І ще щодо об’єднання вузів: якщо вони мають однакові напрямки діяльності, то, в принципі, їх можна і об’єднати. От в Черкасах треба передивитися кількість філіалів, подивитись на якість тих фахівців, що готуються. Тим більше, що в нас в державі зараз демографічна ситуація, нестача випускників… – наголошує Юрій Лега. – А стосовно магістрів, стосовно того, щоб на магістрів їхали вчитися кудись далі, то згоден, що в столичному вузі може бути кращий рівень підготовки магістрів. Але ті, хто може здобувати рівень магістра в столиці, і зараз туди їдуть. А ми в Черкасах їх не так і багато навчаємо. Бо магістрів має готувати професор. Не так у нас і багато в Черкасах професури. З іншого боку, враховуючи економічну ситуацію, не всі можуть виїжджати до великих міст і там продовжувати навчання. Такі люди можуть отримувати рівень магістра в Черкасах.

 

реклама

Коментарі  

 
+13 #3 Арсен 30.12.2010 13:50
Та Табачнику жоден університет на україні не потрібен! Він давно хоче їх об'єднати з російськими вузами.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-16 #2 Y 30.12.2010 13:23
Меньше злодіїв стане. А по великому рахунку ЧДТУ ні кому не потрібен, та і ЧНУ мабуть теж.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #1 Детектор 30.12.2010 13:17
За що боролись затяті регіонали-ректори Кузьмінський і Лега - на те і напоролись!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100