реклама

реклама

Губернатор – про обласні програми, сільгоспвиробники – про свої проблеми, головний податківець області – про сплату сільгоспвиробниками податків, а міністр – про напрямок руху в аграрному секторі. Кожен – про своє, всі – про село. Так 5 січня в Черкасах проходила велика нарада з керівниками агропромислового комплексу та підприємств переробної галузі області. Участь у її роботі взяв міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк, який цього дня побував з робочим візитом на Черкащині.

«З наради ми повинні піти з чітким уявленням про те, що ми будемо робити після свят», – сказав на початку наради голова облдержадміністрації Сергій Тулуб. І почалося. Насамперед губернатор розповів про урожайність області, подякувавши присутнім аграріям за «одвічну селянську мудрість».

– Підвищуються доходи селян. За минулий рік середньомісячна заробітна плата зросла на 270 грн. і склала 1605 грн. В області практично закінчено розрахунки за оренду земельних та майнових паїв, – звітував губернатор, зазначивши, що всі проблеми покликана вирішити прийнята на нещодавній сесії обласної ради програма «Будуємо нову Черкащину»: Також нині завершується розробка програми «Село Черкащини 2020». Нею передбачені не лише перспективи розвитку галузі, а й вирішення соціальних проблем села, підготовка кадрів, створення їм належних умов праці. І ці завдання повинні ставитися перед кожним інвестором поряд з виробничою складовою. І це ми будемо робити.

У свою чергу, представники галузі у виступах перед міністром розповіли про проблеми, мовляв, «сьогодні сільськогосподарським підприємствам треба думати не про розвиток, а про виживання».

Герой України Микола Васильченко розповів Герою України Сергію Тулубу та іншим, що не говорити треба, а робити

Герой України Микола Васильченко розповів Герою України Сергію Тулубу та іншим, що не говорити треба, а робити

Виступаючі зверталися до міністра з проханнями: 1) про встановлення державою фіксованих цін на молоко і м'ясо; 2) про запровадження пільгового кредитування сільгосптоваровиробника, а також переробної галузі із частковим відшкодуванням відсоткових ставок за залученими кредитами; 3) про створення ефективно діючої державної аграрної біржі, яка б відповідала сучасним вимогам тощо.

– Інвестори бояться нас. Віз виробництва нині їде не туди. Я раніше казав екс-міністру аграрної політики Юрію Мельнику: полюбіть корову і свиню, як ви полюбили курку. Вийшло ж у нас виробництво курки на європейський рівень. Тож не говорити треба, а робити! – емоційно виступав директор СТОВ "Агрофірма "Маяк" Микола Васильченко.

Під час наради міністр-аграрник та губернатор Черкащини (теж у минулому міністр, щоправда не аграрної політики) обмінювалися враженнями від почутого

Під час наради міністр-аграрник та губернатор Черкащини (теж у минулому міністр, щоправда не аграрної політики) обмінювалися враженнями від почутого

– Велика рогата худоба – 1990-й рік – 958 тисяч голів, а 2010-й рік – 228 тисяч голів. Молока тоді вироблялося більше 1 млн тон, зараз – менше 500 тисяч тон, – долив масла у вогонь губернатор, озвучивши сумну статистику.

Про інші проблеми в галузі, а зокрема, про легалізацію зайнятості на селі говорив голова ДПА в області Петро Хукаленко. Але сказав він і про вагомість галузі.

– Внесок платників аграрно-промислового комплексу в 2010 році до бюджету області був дуже вагомий, а темпи росту надходжень проти 2009 року значно перевищують темпи росту як в цілому, так і в розрізі інших галузей. Найкращі показники мають в нас сільськогосподарські підприємства Корсунь-Шевченківського, Черкаського, Канівського та Шполянського районів, – зауважив Петро Хукаленко.

Присяжнюк: Економічна мотивація – ось запорука життя села!

Присяжнюк: Економічна мотивація – ось запорука життя села!

Вислухавши всіх, виступив і міністр Микола Присяжнюк.

– Яку б підтримку сьогодні не надавала держава розвитку сільських територій, але якщо економічної мотивації не буде, ніяке село не збережеться. Чи це свиноферма чи молочна ферма, але вона для села повинна пахнути, а не смердіти, бо це надходження до бюджету! – говорив міністр. –Перший і головний наш національний проект – це розвиток молочного скотарства і свинарства. Оскільки кури зайняті, буду любити свиней і корів (це міністр звернувся до Васильченка – ред.). Створюватимемо логістичні центри, щоб вигідно реалізовуватимемо продукцію. А за перше півріччя цього року буде створено аграрний банк. Він видаватиме кредити під 10-11% аграріям на інвестиційні програми.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100