Внаслідок впливу Балканського циклону на протязі 22-23 березня на Черкащині  випала надмірна кількість опадів 28-47 мм що відповідає місячній нормі, а в центральній частині області 1,5 місячної норми.

Починаючи з 31 березня та на початку квітня, внаслідок виходу серії циклонів, в області очікується значне потепління у супроводі періодичних опадів, переважно у вигляді дощу. При цьому, температура повітря в денні години досягатиме 11-16° тепла, а нічні не опускатимуться нижче 1-2° тепла. Така погода прискорить процеси сніготанення та відтавання грунту, що в поєднанні з дощами зумовить підйом рівнів води в річках.

При інтенсивному сніготаненні можливі ускладнення в межах населених пунктів, де зібралося чимало снігу після його розчистки, а також в пониженнях рельєфу. Тому особливу увагу місцевій владі і відповідним службам слід звернути на справність зливових споруд, стічних і каналізаційних систем.

Однак станом на ранок 29 березня висота снігу в регіоні незначна - 1-6 см, а в Уманському та Звенигородському районах – практично відсутній, промерзання грунту невелике – 3-10 см. Річки області та частково Кременчуцьке водосховище очистилися від льоду, лише на ділянках біля гідропосту Черкаси та Топилівка спостерігається битий лід.

Негативних наслідків пов’язаних з підтопленням річковими водами не очікується, оскільки рівні води у річках станом на 29 березня на 0,5 – 2,1 м нижче позначок заплави. Лише на р. Гниилй Тікич вода знаходиться на заплаві шаром 31 см.

Що стосується Кременчуцького водосховища і гідроспоруд то вже на сьогодні є достатній вільний об'єм для прийняття талої води. Ці споруди шляхом регулювання будуть забезпечувати нормальний пропуск талих вод.

При сніготаненні, яке супроводжуватиметься дощами, є імовірність виходу води на заплаву річки Тясмин, а враховуючи малий її похил, вода проходитиме надзвичайно повільно.

Такі погодні умови затримають проведення сівби ранніх ярих культур майже на 10 днів. Початок  сівби стане можливим тільки в кінці 1-ої декади квітня. Періодичні дощі та нестійкий характер погоди, який очікується на протязі квітня, вимагатимуть використовувати «вікна погожої погоди» для проведення весняно-посівної кампанії.

Про це інформує начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100