У Руськополянському лісництві Черкаського лісгоспу з’явилося холодильне обладнання для зберігання посівного матеріалу.

 

Завдяки цьому вдалося відчутно покращити умови зберігання насіння сосни звичайної, яка є базовою породою для лісгоспу, оскільки хвойні насадження тут складають більш ніж три чверті загальної площі масивів. 

За словами в.о. лісничого Станіслава Левицького, нові морозильні камери дозволяють утримувати оптимальну температуру та вологість, завдяки чому навіть при тривалому зберіганні можна не допустити втрати якості насіння та його майбутньої схожості.

Як розповідає директор Черкаського лісгоспу Андрій Пустовіт, не випадково, що таке обладнання з’явилося саме в Руськополянському лісництві. Адже тут проводять підготовку та зберігання посівного матеріалу для структурних підрозділів всього лісгоспу. Саме на базі цього лісництва розташовано необхідні виробничі потужності, які супроводжують шлях від шишки до вже відкаліброваного та очищеного насіння.

– Зайве говорити про важливість створення належних умов для зберігання посівного матеріалу, адже тут концентрується своєрідний лісовий генофонд наших майбутніх насаджень, – підкреслює керівник підприємства. – Лісівники добре знають, що коли мова йде про насіння, то якість має значення. Бо правило «Що посієш – те й пожнеш» – перевірена поколіннями аксіома.

Нове обладнання дозволяє запобігати втраті якості за умов правильного зберігання впродовж 5-7 років. Оптимальна вологість має становити 8 %, температура – 0 градусів. Таким чином, за словами Станіслава Левицького, можна створювати резерв посівного матеріалу на роки вперед. Зараз у холодильній камері зберігається близько 36 кілограм насіння. Однак, нещодавно завершилась переробка шишки врожаю минулого року, тож насіннєві запаси поповнились новою партією посівматеріалу. У подальшому лісництво планує закупити ще одну холодильну камеру, оскільки щороку лісівники намагаються збільшувати обсяги заготівлі лісового насіння.

За прогнозами синоптиків, цьогорічне літо буде таким же посушливим, як і торік, тож лісівники не виключають можливості, що це позначитися на врожайності шишки та її продуктивності. Саме тому в лісгоспі намагаються думати не на рік, а на кілька років вперед, адже щороку тут намагаються розширювати площі лісових насаджень. Завдяки новому обладнанню лісгосп має змогу формувати необхідний резерв та 5-7 років зберігати насіннєвий матеріал практично без втрат якості.

У Руськополянському лісництві розташовано і базовий лісорозсадник. Щороку тут вирощують більше мільйона сіянців, які використовують для створення насаджень на території Черкаського лісгоспу, а також у разі потреби реалізовують іншим лісогосподарським підприємствам, інформують в обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100