реклама

реклама

У Черкасах б'ють на сполох громадські організації, які опікуються проблемами ВІЛ-СНІДу. Через переривання курсу антиретровірусної терапії у виправному закладі постраждав ВІЛ-інфікований. У чоловіка виникли ускладнення супутніх хвороб. Це поки що перший випадок в області.

Ускладнена форма туберкульозу, грибкові ураження ротової порожнини - такий букет Андрій отримав у місцях позбавлення волі. Чоловік має статус "ВІЛ", у колонії проходив антиретровірусну терапію. Коли припинили давати препарати, у нього виникло ускладнення супутніх хвороб. Вже кілька місяців на волі, а як повернути здоров'я - він не знає.

Андрій, ВІЛ-інфікований:

- Находясь в заключении, все было нормально, а с февраля у них не стало терапии. Причину мне не объясняли. Здесь, на воле, мне назначили новую схему. Буду принимать. Значит, у меня был месяц перерыва, и во что это выльется - я не знаю.

Такі ускладнення під час переривання курсу терапії більше правило, аніж виключення, кажуть медики. Постачання антиретровірусних препаратів у місця позбавлення волі здійснюється за державною програмою, коштом Глобального фонду. У випадку з Андрієм департамент виконання покарань не врахував у заявці необхідної кількості медикаментів.

Телефонна розмова з представником Державного департаменту з питань виконання покарань:

- СНІД - непомітний вбивця. У місцях позбавлення волі тестування на ВІЛ до останнього часу проводили лише громадські організації, та й то, за бажанням ув'язнених. Ті, хто не встиг пройти тест, опинилися за бортом.

Наталя, ВІЛ-інфікована:

- В колонии вас не проверяли?

- Нет! По году мне давали: год и два в Смеле. Перед Новым годом я заметила по состоянию, что что-то не то. Гена водил меня на МРТ, там сказали, что дефицит иммуноклеток.

Несвоєчасна поінформованість та недбале ставлення до власного здоров'я зіграли з жінкою злий жарт. Наталя входить до групи невиліковних хворих. Медики кажуть, жити їй не більше трьох місяців. У Черкасах тільки одне хоспісне відділення для невиліковних хворих, та ще кілька ліжок в інфекційній лікарні. Там отримують паліативний догляд хворі на сухоти та онкозахворювання. Але ВІЛ-інфікованим туди зась.

Олег Стадник, керівник департаменту охорони здоров'я Черкаського МВК:

- Якщо до ослабленого ВІЛ-інфекцією організму приєднається, тобто, іде відкрита форма туберкульозу, то ми не можемо його тримати в загальному хоспісі, тому що цей хворий заразний.

У виправних закладах Черкащини більше сотні ув'язнених із статусом ВІЛ. Кілька місяців тому Департамент виконання покарань почав офіційно долучати до тестувань своїх фахівців. Договір із Глобальним фондом на постачання антиретровірусних препаратів укладений до жовтня. У Департаменті запевняють: цього вистачить, аби подібні інциденти більше не траплялися.

Джерело: НТН

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100