У музеї Богдана Хмельницького Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» урочисто відкрилася виставка робіт учасників Всеукраїнського пленеру «Шляхами Васильківського», яка триватиме до середини червня.


Акція «Шляхами Васильківського: погляд через століття» започаткована 2004 року, коли святкували 150 років від дня народження видатного українського художника, академіка живопису Сергія Івановича Васильківського (1854 – 1917). Вона не має аналогів у сучасному культурно-мистецькому процесі. Її мета – через 100 років відтворити характерні українські пейзажі, пам′ятки, об′єкти, які свого часу зобразив на своїх полотнах великий майстер, пояснює завідуюча відділом «Музей Б.Хмельницького» НІКЗ «Чигирин» Ольга Пискун.


Ця акція організована з ініціативи колег з Харківського художнього музею – мистецтвознавця, завідувачки відділом українського мистецтва Ольги Денисенко, заввідділом реклами, художника Олександра Коцарєва, за підтримки академіка НАНУ, директора Інституту синтиляційних матеріалів НАНУ, знаного колекціонера творів українського мистецтва Бориса Гриньова.


Саме Борис Вікторович узяв на себе обов′язок з підтримки поїздок художників, організації виставок, оформленні робіт та рекламно-видавничої діяльності. 2004 року успішно проведено перший пленер. Відтоді вони постійно відбуваються в різних куточках України. Митці відвідали місця перебування знаменитого художника: Полтавщину, Чернігів, Ромни, Путивль, Новгоро-Сіверський, Житомирщину, Переяслав-Хмельницький.

У  вересні 2012 року пленер відбувся і на Чигиринщині, оскільки свого часу Сергій Васильківський теж побував на козацьких землях. Відомі дві роботи, написані художником у Суботові. Це – «Руїни в Суботові», на якій він зобразив залишки будинку гетьмана Богдана Хмельницького, та «Іллінська церква в Суботові».


Під час поїздок за визначеними маршрутами обов′язковою є співпраця на місцях із художниками того чи іншого регіону. У пленері взяли участь черкащани – заслужений художник України Іван Бондар, художники Ірина Чернявська, Віктор Снісаренко, Анатолій Куксов. Об′єктами зображення, окрім Богданової церкви в Суботові, став Чигирин, хутір Стецівка, плеса Тясмину, народна архітектура, улюблені Васильківським вітряки і хати.


реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100