У регіонах активно готуються до всеукраїнського референдуму. Цю інформацію ТВі підтвердили чиновники обласних адміністрацій. Журналісти ТВі видали себе за чиновників із райцентрів, до яких розпорядження згори чомусь не дійшли.


У регіони розсилають рішення Центрвиборчкому щодо референдуму. Ці документи регламентують роботу окружних і дільничних комісій. У ЦВК запевнили, що такі рішення прийматимуть із січня, та не тому, що готують референдум, а тільки через вимогу закону. Впровадження референдуму буде означати остаточний перехід України навіть від напівдемократичної країни до монархії.

У Партії регіонів, одначе, визнають, що вже думають про те, коли і що запитати в людей.

«Це – питання, пов'язані зі зменшенням кількості депутатів Верховної Ради. Це і питання, пов'язане, можливо, з іншою структурою парламенту – двопалатний парламент. Може, і запитати в людей, а чи не варто змінити виборче законодавство, наприклад, урешті-решт, пройти мажоритарку?» – пропонує перелік питань регіонал Володимир Олійник.

Готує питання для референдуму й опозиція. Це – відповідь регіоналам. Обранець із «Батьківщини» Микола Томенко запевняє: як тільки влада почне збирати підписи за референдум – меншість ініціює альтернативне опитування.

«Влада запитує про мажоритарні вибори – ми запитуємо про відкриті партійні списки. Якщо влада запитує про скасування депутатської недоторканності – ми запитуємо про скасування недоторканності депутатів, суддів і президента», – пояснив Томенко.

Натомість соціологи кажуть: навіть якщо питання опозиції й потраплять до бюлетенів, то влада голосування ледве чи програє. Бо в законі про референдум уже визначено, від кого залежатиме його результат.

«Комісії, які будуть рахувати голоси, призначає місцева влада. Ніяких там партій немає, ніяких громадських організацій немає. І, очевидно, порахують так, як треба. Все!» – каже керівник фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна.

Результат плебісциту також можна визначити, якщо питання українцям поставити у «правильній» послідовності. На референдумі легко проводити маніпуляції.

«Впровадження референдуму буде означати остаточний перехід України навіть від напівдемократичної країни до монархії», – передбачає Бекешкіна.

У Партії регіонів натомість запевняють, що маніпулювати з питаннями ніхто не буде. А референдум провладна партія вважає інструментом демократії, коли рішення прийматиме саме народ.

А ще Володимир Олійник додає: однією з тем опитування можуть стати вибори президента, а саме – пропозиція обрати президента за один тур...

Відео до теми можна переглянути ТУТ.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100