Близько 20 осіб постраждали під час ліквідації банку «Таврика» в Черкасах. Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив начальник Управління Національного банку України в Черкаській області Сергій Забудський.


– На жаль, не можна сказати, що ліквідація проходить безболісно, – говорить Сергій Анатолійович. – Я завжди наголошую на тому, що вкладники повинні бути обережними під час вибору виду вкладу в банківській установі. У вересні минулого року набув чинності Закон України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», статтею 26 якого чітко визначено, за якими вкладами розповсюджуються гарантії Фонду гарантування вкладів. Один із видів вкладів, на які не розповсюджуються гарантії вкладу, – це сертифікати на пред’явника. На жаль, у черкаському відділенні банку «Таврика» були такі вклади. Вклади, сума яких становила до 200 тисяч гривень, повернуті, з цим проблем немає. Люди ж, які мали вклади на суму більше 200 тисяч і вклади на пред’явника, на жаль, не мають можливості поки що отримати внесені кошти.

Відтак близько 20 осіб постраждали через те, що не пересвідчилися в розповсюдженні гарантій Фонду гарантування вкладів.

Тепер постраждалі можуть отримати кошти після реалізації всього майна банку в накопиченнях кредитної маси.

– Є порядок задоволення черговості кредиторів банку. На жаль, ті, хто розміщував кошти на пред’явника, у черзі будуть приблизно сьомими. Шанси на повернення є, звичайно, але я не можу сказати, в якому стані знаходиться банк «Таврика». Говорять, що там – власник ювелірного заводу. Тому, як ювелірний завод продадуть, то вистачить не лише покрити всі борги, а й іншим роздати, – жартує Сергій Анатолійович.

За словами начальника Управління Нацбанку в області, співробітники «Таврики» запевняють, що інструктували клієнтів, однак останні стверджують протилежне.

– У нас є сумніви, що працівники банку поводилися чесно. Тому що працівник банку – це клерк, якому поставили завдання за день залучити певну кількість вкладів. І він щебетатиме все, що завгодно, тільки б люди вклали кошти. Коли ж вони вкладуть, то він про них просто забуде, – пояснює в коментарі «Прочерку» Сергій Забудський. – Тому потрібно довіряти, але перевіряти. Те, що вам розповідають, ви повинні вислухати уважно і проконсультуватися чи в управлінні Національного банку, чи з тим, кому ви довіряєте у фінансовій сфері, чи прочитати відповідний закон.

За словами начальника Управління Національного банку України в Черкаській області, гроші однозначно потрібно розміщувати в банківських установах, але перед цим велику суму розбити на декілька частин і покласти до кількох банків або ж покласти усі гроші в одному банку тільки на різних осіб в межах 200 тисяч. Відтак можна буде знати, що кошти людина гарантовано отримає.

Варто знати вкладникам банків

Перед тим, як покласти кошти в банк, варто пересвідчитися, чи розповсюджуються на ці кошти гарантії Фонду гарантування вкладів.

Якщо вам пропонують у банківській установі пільгові умови стосовно розміщення вкладів або вид депозиту, про який вам нічого не відомо, краще відмовтеся від розміщення коштів на такий вид депозиту, проконсультуйтеся в управлінні Національного банку України в Черкаській області та вивчіть Закон України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Якщо вкладнику пропонують інші пільгові умови, платник, розміщуючи кошти у цій банківській установі, ризикує, в разі банкрутства банку, не отримати вкладені кошти.

Якщо працівники банку пропонують вклад під незначний відсоток, але зазначають, що це буде сертифікат на пред’явника, не варто вкладати кошти, тому що ви також ризикуєте, у випадку банкрутства банку, не отримати розміщені кошти.

Гарантії Фонду гарантування вкладів не розповсюджуються на вклади в банківських металах (золото).

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100