Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив віце-прем'єр-міністру Юрію Бойко, міністру енергетики та вугільної промисловості Едуарду Ставицькому та голові Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ) України, Сергію Тітенко розглянути ситуацію щодо порушення прав споживачів на газовому ринку, пише газета «Сегодня».


Азаров у своєму зверненні був емоційний:

– Ось приклад. На мою сторінку у «Facebook» звернулася Оксана Кибалюк з Черкаської області. Молода сім'я, яка взяла кредит на житло, не в змозі оплатити ще й додаткові 12,5 тис. грн за підключення до газу. Ціну встановила приватна газова компанія, а за допомогою люди звертаються до глави уряду. Я почав розбиратися. Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики, вперше за історію нашої незалежного газового ринку почала наводити в ньому лад, – зазначає Микола Янович. – І 31 січня 2013 ухвалила дві постанови, які повинні врегулювати порядок приєднання до газових мереж та оплату за це. 26 березня 2013 НКРЕ своєю постановою № 291 встановила ставки плати за стандартне, підкреслюю – стандартне, приєднання до газових мереж на поточний рік.

За словами прем'єр-міністра, плата коливається для різних регіонів та умов від 6, 8 тис. грн до 10 тис. грн.

– Підкреслюю: це остаточна гранична ціна, з вартістю матеріалів і робіт. І з цього моменту ніхто не може вимагати від споживача платити більше, – наголошує Микола Азаров. – Але, очевидно, що проблема більш гостра, ніж формальне регулювання ринку. Мене турбує: чому ціна така висока? На кого вона розрахована? На громадян Люксембургу? Вивчаючи питання, я дізнався і про інші випадки. Так, у Києві, у селі Троєщина (насправді, не тільки там), за банальну заміну котла (наприклад, на більш економічний) «Київгаз» вимагає: 300 грн – за розробку техумов, 2,5 тис. грн – за розробку проекту, 7 тис. грн, – за введення в експлуатацію. І все це без вартості матеріалів і робіт. При цьому люди платять від 5 тис. грн до 16 тис. – хто як домовиться. А за підключення в Києві іноді вимагають десятки тисяч доларів!».

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100