реклама

реклама

«18 січня у Черкаській облдержадміністрації відбулися збори організацій Громадянського суспільства з метою утворення Громадської ради. Шляхом таємного рейтингово голосування відібрали 31 члена Громадської ради при Черкаській ОДА. Але громадська організація «Федерація велосипедистів Черкаської області» не приймала участь у голосуванні. При попередньому аналізі Громадської ради, ми зрозуміли, що не хочемо брати у цьому участі».

Навіть у Донецьку Громадська рада при ОДА формується набагато відкритіше, ніж у Черкасах

Навіть у Донецьку Громадська рада при ОДА формується набагато відкритіше, ніж у Черкасах

Про це у своєму Інтернет-щоденнику пише президент Федерації велосипедистів області Дмитро Чорнопищук. У своєму дописі він повідомляє, чому його організація не приймала участі в голосуванні. Мовляв, і організатори недостатньо інформували громадськість щодо утворення Громадської ради, та й для чого вона взагалі, якщо не має впливу на владу…

Ось що пише представник однієї з громадських організацій:

«Створювалося враження, що це все робиться для «галочки» в рамках Всеукраїнської програми розвитку з боку влади. За нашими ж спостереженнями, діюча влада стала навпаки більш закритою. І немає різниці, які інститути створювати, як називати ради, органи і т.д. Важливо, щоб влада дійсно чула суспільство і була відкритою.

В нас є певний досвід роботи з державними установами. На жаль, він не є позитивним. Прикладом може стати і конкурс бізнес-планів, який проходить щорічно при Черкаському обласному управлінні молоді та спорту. Молодь розроблює плани, витрачає час, відбувається конкурс, подію висвітлюють в ЗМІ. А потім ніхто не отримує кошти на реалізацію цих проектів, бо кошти списуються невідомо куди. І так кожен рік. Тобто молодь допомагає чиновникам створити чи простіше - придумати «потребу», куди діти кошти на папері.

Наші побоювання справдилися, коли в день голосування, 18 січня прийшли організації, котрі не були повідомлені про Громадську раду, і просили про перенесення голосування. Але їм було відмовлено тими, хто вже зареєструвався.

Саме ж голосування також відбувалося не зрозуміло яким чином. Голосували самі за себе. Але всім місце не вистачало. Тому що було прийнято, що з 52 кандидатів оберуть тільки 30 членів. Тобто, про яку демократію можна говорити, якщо тебе примусово обмежують у виборі та праві голосу?

Щодо самої ради, то вона не має ніяких повноважень, впливу на Черкаську ОДА. Виникає питання, а навіщо вона взагалі потрібна? Чи не для «галочки» та для репутації влади?

З цього всього можна зробити певні висновки. По – перше, багато організацій політичного спрямування, що всіляко виступали проти діючого режиму з критикою самі попали на «гачок». По – друге, закритість влади не змінить ситуацію в роботі ради. Кожна організація працює згідно своїх статутних положень, і надалі буде сама по собі. Не буде єдиної рушійної сили. Бо всі організації зібрали примусово відповідно постанови Кабінету Міністрів № 996. Наша молодь ще не дійшла до того рівня, щоби самій об’єднатися і розвивати суспільство. Саме тому ми вирішили не витрачати даремно час на Громадську раду, а краще працювати над нашими програмами».

реклама

Коментарі  

 
0 #9 ОБЗТ 21.01.2011 21:09
А можна ше репліку на захист спеціалістів із зарплатою у 1300 грн на місяць з черкаської ОДА??
Шановні керівники громадських організацій, як би Ви повідомили про збори близько 1000 громадських організацій області??
Телефоном? , поштою?
реклама по ТБ? хіба всі його дивляться?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #8 Експерт 21.01.2011 16:48
Якщо ми говоримо про побудову цивілізованого громадянського суспільства в Україні, то громадські організації повинні реально вирішувати численні проблеми громадян і КОНТРОЛЮВАТИ ДІЯЛЬНІСТЬ ВЛАДИ!!! Як би влада не намагалася загравати з громадськими організаціями, у неї зовсім інша сутність і завдання - КОНТРОЛЮВАТИ ГРОМАДУ! Ось і робіть висновок наскільки ефективною може бути співпраця кота із собакою. Особисто я памятаю десятки найрізноманітні ших рад (від гуманітарних до економічних), які створювала влада. АБСОЛЮТНО НУЛЬОВИЙ ЕФЕКТ! ЦЕ ЧЕРГОВИЙ ФАРС! НАПЕРЕД СПІВЧУВАЮ УСІМ ЧЛЕНАМ ЧЕРГОВОЇ РАДИ!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #7 Арсен 21.01.2011 13:10
Цитую ОБЗТ:
Люди Вы задрали! :-x не "приймати участь", а "БРАТИ УЧАСТЬ"
ну це вже така стара помилка суржикова
по темі- усе так ш є! профанація залучення громади

Дякуємо за зауваження. Але це не старий суржик, а нова, друга, українська мова від Азарова.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #6 ОБЗТ 21.01.2011 09:50
Люди Вы задрали! :-x не "приймати участь", а "БРАТИ УЧАСТЬ"
ну це вже така стара помилка суржикова

по темі- усе так ш є! профанація залучення громади
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #5 діяч 20.01.2011 19:18
А я взагалі вперше чую про про збори. Хоча очолюю громадську організацію.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #4 Арсен 20.01.2011 18:29
Дається взнаки те, що у владі перебувають ті хто був близький до комуністичних часів. В них все для "галочки" - вибори, демократія, порядок. Вони навіть не усвідомлюють де вони брешуть. Бо не можна з таким "щирим поглядом" говорити про стабілізацію ситуації в країні, покращення демократії і економіки. В нашій історії вже все це було. Як і тридцять років тому губернатор говорить про професіоналізм, про кадри, а призначаються лише партійці і далеко не кращої якості. Тому від цієї влади смердить нафталіном і не має змісту нормальним громадським організаціям вступати в її ряди. Хіба тільки щоб крихти з барського столу визбирувати підмітаючи таким чином барську підлогу.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-9 #3 Valkirija 20.01.2011 17:06
Цікаво, що подію коментує людина, яка взагалі не була на зборах, а потім просилася "переголосувати" свою кадидатуру, бо за нього віддали лише 1 голос. Цікаво, скільки таких ображених ще напишуть свої враження від "не демократичного процесу"?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #2 Україна 20.01.2011 17:04
Цілком правельне рішення не приймати участи в подібному фарсі.За рік президенства нічого не зробленно,а скоро "звітувати" от вони й придумали постанову 996.А там ще щось придумають.Треба ж буде з листочка по телеку щось прочитати.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #1 Олександр ГОРНИЙ 20.01.2011 16:01
Організатори цього дійства, яке вони визначили як "установчі збори" цілком свідомо порушили майже всі положення Постанови КМУ № 996 від 03.11.2010 "Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики ". Починаючи з відсутності на офіційному сайті Черкаської ОДА розділу "Громадянське суспільство і влада". Об'яви про дату, місце, час та мету проведення зборів; персонального складу ініціативної групи (вже не кажу про протоколи її зібрання)і т.д. Не бачу сенсу перераховувати все. Якщо люди, які взялися за цю справу роблять її вперше, то я ще можу якось спробувати їх зрозуміти. Але коли ведучі тупо гнули "СВОЄ" по ходу справи затикаючи опонентам роти - то це вже ні в тин ні в ворота! Я категорично проти того, щоб такі недолугі діячі прикриваючись державною владою та водночас компрометуючи її, щось намагалися "вирішувати, рекомендувати, погоджувати чи взагалі обговорювати" від імені громади.

Голова ГО "ДІЯ"
Олександр ГОРНИЙ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100