Влада Черкас розробили нову для України модель страхування бюджетників. Муніципалітет готовий компенсувати частину їх витрат на добровільне медичне страхування. Поки подібна схема використовувалася лише в приватних компаніях, а також у державній «Укрзалізниці», пише видання «Комерсант».

 Черкаська міська рада запускає пілотний проект з добровільного медичного страхування. З міського бюджету будуть спрямовані кошти на компенсацію частини витрат на укладання договорів добровільного медичного страхування для працівників бюджетних установ міста. Загальна сума витрат і частка бюджетної участі в цих договорах поки уточнюється. Механізм, запропонований Черкаською міськрадою, – новий для ринку. Київська міська держадміністрація, наприклад, планує або купити страхову компанію, на базі якої буде створено муніципальний страховик, або створити нового учасника ринку.

За інформацією видання «Комерсант», вже чотири страхові компанії – «Оранта», «Провідна», СГ ТАС і «Нафтагазстрах» – надали меру Черкас свої програми страхування. Після їх вивчення владою додатково оголосять про обраний варіант і задіяних у проекті страховиках. Тоді ж буде визначено, яку частину коштів буде співробітник платити самостійно, а яку – будуть компенсувати з бюджету.

– Сьогодні далеко не кожен керівник бюджетного підприємства може заплатити частину страхового платежу за свого співробітника. Але якщо на себе таку відповідальність візьме міський бюджет, то таким групам населення, як вчителі, лікарі, комунальні працівники, страховий захист обійдеться значно дешевше, – пояснює заступник директора Черкаської обласної дирекції «Оранта» Леонід Шапошник.

Всі компанії, які вирішили взяти участь у проекті, є старожилами на ринку добровільного медичного страхування. «Нафтагазстрах» і «Провідна» за підсумками 2012 року були лідерами у цьому сегменті. За даними Insurance Top, вони зібрали 227 900 000 грн і 126 200 000 грн премій по добровільному медичному страхуванню відповідно. СГ ТАС залучила 36 млн грн, посівши 8-е місце, а «Оранта» – 17,9 млн грн (20-е місце).

– У нас великий досвід роботи з «Укрзалізницею», де використовуються схожі механізми: половину вартості поліса оплачує сам клієнт, а інше компенсується за рахунок коштів роботодавця, – говорить заступник генерального директора СК «Нафтагазстрах» Наталія Придачук.

– Ми давно працюємо з великими корпоративними клієнтами зі значною кількістю застрахованих співробітників, пропонуючи їм недорогі програми з покриттям усіх основних ризиків. Їх вартість становить 600-700 грн на рік, – розповідає голова правління СГ ТАС Павло Царук.

Ініціатива Черкаської міськради навряд чи буде реалізована в цьому році: бюджет на 2013 рік вже ухвалений, і коштів на медстрахування в ньому не передбачено. Як варіант, на страхування можуть бути спрямовані кошти, заплановані на закупівлю медикаментів для пільгових категорій населення, а також на цільові програми з оздоровлення дітей або чорнобильців. Однак на ці цілі традиційно спрямовується мало коштів, для страхування бюджетників їх буде явно недостатньо, – зазначив один з учасників страхового ринку. Більше того, навіть у 2012 році при запланованому профіциті бюджету Черкас у розмірі 13,4 млн грн в кінці року місту не вистачало 60 млн грн на виплату зарплат бюджетникам.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100