реклама

реклама

«Наша Україна» щороку патронує проведення акції з ушанування пам’яті Олекси Гірника

«Наша Україна» щороку патронує проведення акції з ушанування пам’яті Олекси Гірника

21 січня о 12 годині на Чернечій Горі у Каневі відбудеться акція з ушанування пам’яті Героя України Олекси Гірника. В рамках заходу, ініційованого партією «Наша Україна»,  заплановано покладання квітів до пам’ятного знаку Олексі Гірнику та проведення поминального богослужіння.

Довідка. 21 січня 1978 року поряд з могилою Тараса Шевченка на Чернечій Горі на знак протесту проти комуністичного режиму здійснив акт самоспалення  український дисидент, політв’язень Олекса Гірник.

У ніч на 21 січня на північному схилі Чернечої Гори Гірник розкидав листівки, на яких його рукою було написано: «Протест проти русифікації українського народу». І підпис: «На знак протесту спалився Олекса Гірник з Калуша».
За часів радянської влади інформація про цей вчинок ретельно замовчувалася. Відомості про О.Гірника спочатку поширювалися хвилями радіо «Свобода». Тільки після здобуття незалежності Україною правда про вчинок Гірника була вперше опублікована в газеті «Літературна Україна».

У 2003 р. Київський фонд імені Олекси Гірника і Ліга українських меценатів заснували премію імені Олекси Гірника.

Указом Президента України Віктора Ющенка від 18 січня 2007 року за проявлені мужність і самопожертву в ім'я незалежної України Гірнику Олексі Миколайовичу присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена Держави.

реклама

Коментарі  

 
+4 #1 Любов Майборода 21.01.2011 20:03
Ми пам`ятаемо справжніх українських героїв: київських гімназистів, що стали на захист Української Народної Республіки під Крутами; Степана Бандеру, Романа Шухевича - Героїв України, які підняли синьо-жовтий прапор під час більшовицько-німецької окупації; Олексу Гірника, який віддав життя за Україну на нашій черкаській землі. МИ ПАМ`ЯТАЄМО. Вітаю читачів "Прочерка" з Днем Соборності, хай щастить!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100