реклама

реклама

Із 22 по 27 квітня на Черкащині триватиме Європейський тиждень імунізації.

Захід проводиться в Україні щорічно, починаючи з 2005 року. Його мета – пропаганда імунізації та підвищення рівня інформованості населення щодо захисту від інфекційних хвороб за допомогою вакцин. Планова імунізація проти поліомієліту, правця, дифтерії, кашлюку щорічно рятує життя близько 3 мільйонів осіб у всьому світі, повідомляє прес-служба Головного управління охорони здоров'я та медицини катастроф.

За словами головного обласного дитячого імунолога, викладача педіатрії Черкаського медичного коледжу Лілії Назаренко, щеплення, як i будь-яка інша медична процедура має свої переваги та вади, але користь, яку вони дають, не можна навіть порівнювати з можливим ризиком захворіти. Як i будь-яке інше втручання, щеплення може викликати побічну дію – почервоніння, підвищення температури, алергію, біль на мiсцi введення. Це цілком закономірний процес реакції організму на чужорідну речовину, яка залежить від індивідуальних особливостей i в кожного проявляється по-різному.

– Батьки мають пам’ятати, що будь-які ліки, які вони дають дитині під час хвороби, мають цілий перелік побічних дій, які інколи є більш серйозними та небезпечними, ніж у вакцин, – наголошує Лілія Назаренко. – Окрім цього, збудники захворювань виробляють стійкість до антимікробних препаратів, що значно звужує можливості лікування. Тому медики зобов’язані надати батькам якнайповнiшу інформацію про інфекційне захворювання, від якого пропонується зробити щеплення та його ймовірні ускладнення, а також про користь та побiчнi дії вакцини. Батьки мають право відмовитись робити профілактичні щеплення своїй дитині, але при цьому вони повинні усвідомлювати, що вся відповідальність за її здоров’я та життя лягає на них.

Також дитячий імунолог нагадує, що важливо розпочати первинний вакцинальний комплекс дитині в 3-х місячному віці, хоча в багатьох країнах світу її розпочинають раніше – в 2 місяці. Причиною є те, що після трьохмісячного віку організм дитини практично втрачає захисні антитіла проти різних інфекційних збудників, які були отримані від матері внутрішньоутробно. У віці старше 3-х місяців зустріч з інфекцією для немовляти може стати фатальною. Тому імунізація в ранньому віці є вкрай необхідною.

МОЗ України, зокрема й Головне управління охорони здоров’я та медицини катастроф облдержадміністрації, особливу увагу приділяє діяльності, спрямованій на вакцинацію найбільш незахищених груп населення: чим більше людей буде охоплено щепленнями, тим більше життів буде врятовано.

– Варто донести до населення фахову інформацію, подолати упередження та необізнаність, яка і є основною метою проведення чергового Європейського тижня імунізації, – зазначає начальник відділу надання медичної допомоги матерям та дітям Головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф облдержадміністрації Людмила Стрєлкова. – Для цього в області протягом тижня будуть проведені навчальні семінари, науково-практичні конференції, «круглі столи» тощо, присвячені цій тематиці. Зокрема, вже 18 квітня в приміщенні обласної дитячої лікарні в рамках проведення обласної науково-практичної конференції для лікарів-педіатрів прозвучав звіт про аналіз проведення щеплень в області за перший квартал 2013 року.

Довідка

Імунізація вважається одним із найбільш ефективних й економічно доцільних методів профілактики численних захворювань та попередження виникнення епідемій. Так, відповідно до статті 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюку, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу є обов’язковими і включаються до Календаря щеплень. Усі щеплення в Україні проводяться згідно зі схемами Національного календаря щеплень: щороку 98-99% населення (основний контингент – діти). ВООЗ рекомендує робити щеплення не менш ніж 95% дітей (100% охоплення не може бути через протипоказання з різних причин).

Сьогодні в Україні з метою попередження інфекційних захворювань проводиться імунізація населення проти дев’яти інфекцій: дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту, туберкульозу, вірусного гепатиту В, кору, епідемічного паротиту, краснухи.

Водночас, деякі люди вважають, що вакцинація є більшою загрозою, ніж сама хвороба. Ці помилкові уявлення призводять до збільшення кількості захворювань рофілактичніозними інфекціями, такими, як кір, дифтерія, краснуха та кашлюк. У світі постійно проводяться наукові розробки нових вакцин, багато з яких уже включено до календаря щеплень деяких європейських країн. Зарекомендували себе як високоефективні специфічні засоби імунопрофілактики керованих інфекцій вакцини для профілактики гепатиту А, гемофільної інфекції, вітряної віспи, вакцина з ацелюлярним кашлюковим компонентом дифтерія – правець-кашлюк.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100