реклама

реклама

Днями до Черкас прибула остання із трьох когенераційних установок, встановлення  яких входить до завершальної стадії освоєння кредиту ЄБРР, отриманого КП «Черкаситеплокомуненерго».



Так само, днями буде закінчено підготовку технічної документації для отримання нового кредиту Європейського банку реконструкції і розвитку.

На сьогодні саме «Черкаситеплокомуненерго» залишається чи не єдиним в Україні комунальним підприємством із таким високим ступенем кредитної довіри у ЄБРР, наголошує прес-служба міськвиконкому. Співпрацю із банком, водночас із «Черкаситеплокомуненерго», почали аналогічні підприємства із різних областей України, проте лише черкащанам вдалося досягти ефективних результатів у використанні кредиту для розвитку міського теплового господарства. І на сьогодні зміни в тепловій сфері так масштабно проходять лише у Черкасах.

Завдяки вдосконаленню системи управління підприємством та раціональному освоєнню отриманого кредиту, КП «Черкаситеплокомуненерго» цьогоріч вдається провести реконструкцію удвічі більшої кількості комунікацій, ніж було заплановано. Ремонтні роботи, які розпочнуться уже найближчим часом, підприємство проводитиме власними силами, зекономивши кошти для придбання вдвічі більшої кількості труб, ніж спершу передбачалось.

За кошти ж європейського кредиту, вдалося провести модернізацію відразу кількох котелень – по вул. Красовського, 10, Онопрієнка, 8, Менделєєва, 5 (встановлення котла на біопаливі) та Сумгаїтській, 13 – її торкнулась наймасштабніша модернізація. За словами головного інженера КП «Черкаситеплокомуненерго» Миколи Кушніра, у більшості випадків оновлюється частина обладнання – у котельні на Сумгаїтській же, у зв’язку із необхідністю збільшити її потужність, було замінено обидва котли. Завдяки сумісній роботі обладнання, ефект модернізації став ще значимішим. Зважаючи на перспективність ПЗР для житлової забудови, нова потужність котельні передбачає можливість під’єднання до неї нових і нових об’єктів.

– Більш сучасне теплове обладнання дає можливість зменшити споживання вартісного природного газу, – констатував Микола Кушнір. – Цій меті слугуватиме і встановлення когенераційних установок, остання із комплекту яких днями прибула до Черкас.

До кінця липня ці найсучасніші типи електростанцій, що сьогодні використовуються у передових країнах світу, буде встановлено на трьох черкаських котельнях – по вулиці Онопрієнка, 8, Сумгаїтська, 13 та Красовського, 10. Сьогодні у світі саме когенерація – одночасне виробництво теплової та електричної енергії – є технічно найбільш досконалим видом отримання енергії, з найвищим коефіцієнтом корисної дії.

– Когенераційна установка: у контейнері знаходиться електростанція, що виробляє водночас теплову та електричну енергію, – розповідає головний інженер КП «Черкаситеплокомуненерго» Микола Кушнір. – Встановлення таких установок на трьох котельнях міста планується завершити до липня – і вони здатні будуть повністю забезпечити подачу на «свій» район гарячої води влітку.

Завершуючи роботи із освоєння першого кредиту ЄБРР, підприємство розраховує на отримання наступного – на 13, 5 мільйонів євро, а також – безповоротного гранту на 4 мільйони євро. Кредит потрібен для продовження програми встановлення на черкаських багатоповерхівках ІТП, на диспетчеризацію і автоматичне регулювання вже модернізованих великих котелень та вдосконалення 21 малої (загалом у Черкасах – 32 котельні).

– Крім того, переконавшись у економічному ефекті встановленого біокотла, що працює на дерев’яній трісці, ми збираємося збудувати в Черкасах електростанцію, що працюватиме на цій біосировині, – зазначив Микола Кушнір. – Передовсім із метою економії споживання газу, але це буде об’єкт, надзвичайно ефективний як в економічному, так і в екологічному плані, створений за найсучаснішими європейськими технологіями – отримання енергії із поновлюваних джерел, для формування яких не потрібно мільйони років. Собівартість вироблених ресурсів такої електростанції вдвічі нижча, ніж при роботі на дорогому газі. Це технології, що сьогодні широко використовуються у розвинутому світі, і це перспективний шлях, яким у майбутньому має розвиватися вся теплова галузь України.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100