реклама

реклама

Процедура голосування про відставку міського голови Черкас Сергія Одарича була порушена. Про це пише в соціальній мережі «Фейсбук» координатор Громадянської мережі «Опора» в Черкаській області Микола Макуха.

Фото Анни Остапчук

Фото Анни Остапчук


«Відповідно до ст. 79 п. 3. голосувати повинні лише депутати, а міський голова – не депутат. Тому міський голова не повинен був брати участь у голосуванні. Отже, саме голосування є таким, що не відповідає Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Тому рішення цього голосування нелегітимне взагалі», – вважає Микола Макуха.

Юридичну складову сьогоднішнього рішення депутатів міськради коментує в соцмережі «Фейсбук» і керівник Агентства стратегічних досліджень Сергій Пасічник.

«Відповідно до ч.2 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування» рішення ради приймається на її пленарному засіданні після обговорення більшістю депутатів від загального складу ради, крім випадків, передбачених цим Законом. При встановленні результатів голосування до загального складу сільської, селищної, міської ради включається сільський, селищний, міський голова, якщо він бере участь у пленарному засіданні ради, і враховується його голос», – вважає Сергій Пасічник.

Але тут інший випадок (ч.3 ст.79), коли потрібно дві третини, зазначає фахівець.

«Повноваження сільського, селищного, міського голови за наявності підстав, передбачених частиною другою цієї статті, можуть бути припинені достроково за рішенням місцевого референдуму або за рішенням відповідної ради, прийнятим шляхом таємного голосування не менш як двома третинами голосів депутатів від загального складу ради. Тому фактично голос міського голови зараховується лише у випадках голосування по ст.59, коли треба проста більшість. Адже відповідно до ч.4 ст.12 Закону України «Про місцеве самоврядування» сільський, селищний, міський голова не може бути депутатом будь-якої ради, суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, в тому числі на громадських засадах займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю. Також п.2 ч.7 ст.79 передбачає, що повноваження сільського, селищного, міського голови припиняються достроково, а відповідна особа звільняється з посади у випадку висловлення недовіри – з дня прийняття місцевим референдумом або відповідною радою рішення про дострокове припинення повноважень.

За словами пана Пасічника, команда Сергія Тулуба наразі, очевидно, переграла команду Сергія Одарича.

«Також очевидно, що попри прозріння Миколи Булатецького опозиція не зрозуміла, що її банально використали. Єдине, що можна привітати Валерія Воротника і Володимира Мамалигу з перемогою. Хлопці боролись давно, щиро й принципово. За що боролись інші – покаже час», – коментує сьогоднішні події в Черкаській міськраді Сергій Пасічник.


реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100