реклама

реклама

Підписанням декларації про спільні дії представників громади щодо подолання проблеми вживання алкогольних напоїв підлітками закінчився вчора «круглий стіл», на якому обговорювали шляхи вирішення цієї проблеми.


За підтримку нового соціально-просвітницького проекту «Легкий алкоголь – важкі наслідки», ініціатором якого виступила голова Всеукраїнського благодійного фонду «Дитячий світ» Валентина Жуковська, висловилися не лише лікарі, представники  правоохоронних органів, а й лідери громадських організацій. Усіх присутніх обурив той факт, що, за даними ВООЗ, Україна посідає перше місце в Європі зі споживання алкоголю дітьми.

– Типова українська дитина вперше куштує алкоголь у 11 років, тоді як займається спортом усього 30 хвилин на тиждень, – зауважує Валентина Борисівна. – Звісно, що дитині важко встояти перед яскраво оформленими пляшками зі слабоалкогольними напоями, тому й виникає проблема дитячого алкоголізму.

Валентина Жуковська наголошує на тому, що, за медичною статистикою, кожен десятий, хто в ранньому віці вживає алкогольні напої, згодом стає алкоголіком. Тому вона пропонує привернути надмірну увагу до проблеми дитячого алкоголізму, зокрема й на Черкащині.

Свою думку з приводу проблеми висловив і головний лікар Черкаської обласної дитячої лікарні Сергій Марков.

– Ми не раз бачили наслідки негативного впливу алкогольних напоїв на дитячий організм. Тих же травм, які дитина отримала в стані сп’яніння, могло не бути, – додає Сергій Євгенович. – Тому вирішення проблеми починається з її озвучування.

Тієї ж думки і обласний дитячий гастроентеролог Наталія Волчкова. Фахівець назвала тяжкі наслідки вживання спиртних напоїв у ранньому віці, а також вагітними жінками та жінками, які годують груддю.

– Нам траплялися діти, у яких у півторарічному віці діагностували ваду шлунка чи сечокам’яну хворобу як результат вживання алкоголю їхніми батьками,  – обурюється лікар. – Так само помолодшали такі  хвороби, як гепатит і цироз печінки в дітей.

Поширення алкоголізму серед підлітків назвали і представники УМВС України в Черкаській області. Зокрема, заступник начальника управління громадської безпеки  Володимир Тютюнник закликав черкащан активніше реагувати, зокрема, на незаконний продаж алкогольних напоїв неповнолітнім, для чого анонімно телефонувати на гарячу лінію «102».

Вже зараз Валентина Жуковська пропонує максимально інформувати батьків про шкоду саме слабоалкогольних напоїв на молодий організм, а також популяризувати здоровий спосіб життя серед підлітків. Для цього вже сьогодні в школах розпочато лекції про негативний вплив хімічних сполук, які входять до складу слабоалкогольних напоїв.

– На законодавчому рівні ми вимагатимемо обов’язкового маркування продукції медичним попередженням про їхню шкоду здоров’ю, заборону продажу такої продукції в магазинах та кіосках на відстані менше ніж 300 м від навчальних закладів, а також збільшення до 21 року мінімального віку, з якого дозволено продаж алкоголю, – підкреслює Валентина Борисівна. – Для цього ми й підписуємо декларацію з представниками громадськості щодо спільних дій для подолання цієї важливої проблеми.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100