реклама

реклама

Сьогодні на Чернечій Горі у Каневі відбулася акція з ушанування пам’яті Героя України Олекси Гірника. Вшанувати пам'ять «українця-смолоскипа», як називав його письменник, автор першої публікації про нього Михайло Іщенко, зібралися представники «Нашої України», «Свободи», «КУНу» та «Просвіти».

– Не було жодного представника чинної влади ані з області, ані із Канева, як і не було представників обласних ЗМІ. Приїхали лише журналісти зі столичних телекомпаній, – розповів «Прочерку» журналіст Степан Вінярський. – Зате прийшли родичі, знайомі та просто небайдужі люди. Спершу усі віддали шану Кобзареві, а потім провели панахиду за гірником. У виступах присутні зазначали, що нині при владі неукраїнська влада, а така, як тоді, коли собою пожертвував Гірник…

Нагадаємо, що акт самоспалення біля могили Шевченка Олекса Гірник вчинив на знак протесту проти комуністичного режиму, проти русифікації українського народу.

– Мені як зараз стоїть перед очима отой холодний січневий день 1978 року, коли на цій святій горі сталася надзвичайна подія, – пригадував у січні 2009 року на відкритті пам’ятного знаку Олексі Гірнику Михайло Іщенко. – Тоді я спускався по снігу до цього місця, де зараз постав монумент, щоб як лікар засвідчити смерть цієї людини. Олекса Миколайович лежав головою до Шевченка і обличчям до небес. Господь прийняв його душу.

реклама

Коментарі  

 
+7 #2 Любов Майборода 23.01.2011 12:34
Ми пам`ятаемо справжніх українських героїв: київських гімназистів, що стали на захист Української Народної Республіки під Крутами; Степана Бандеру, Романа Шухевича - Героїв України, які підняли синьо-жовтий прапор під час більшовицько-німецької окупації; Олексу Гірника, який віддав життя за Україну на нашій черкаській землі. МИ ПАМ`ЯТАЄМО. Вітаю читачів "Прочерка" з Днем Соборності, хай щастить!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #1 аналізатор 21.01.2011 19:54
Був там саме на відкриття цього памятного знаку. Шкода що цього року не вдалося. Ех... наступного поїду обовязково. Адже таких українців, як Гірник мало. Чи готові були облити себе бензином і підпалити комуністи, які захищали памятник леніна в Черкасах, коли його Одарич зносив? Чи готові комуністи були сьогодні облити себе бензином і підпалити в знак протесту проти підпищення тарифів, проти неправильне на їх думку перейменування вулиць? Ні, вони готові тільки гроші зрозуміло ким дані відпрацьовувати . А От Гірник проти комуністичного, визнаного людиноненависни цьким, режиму спалив себе. Слава борцям за Україну!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100