реклама

реклама

За рахунок місцевого бюджету проти раку шийки матки в Черкасах цьогоріч вакцинують усіх школярок 9-12 років.

Черкаси стануть другим містом України, що запровадить світову практику профілактики раку шийки матки.

– Саме ця недуга нарівні із такою хворобою, як рак молочних залоз, – є найбільш поширеною серед жінок і так само найбільш небезпечною. Щомісяця в місті виявляється біля 100 нових випадків раку молочної залози та до 50 – раку шийки матки і придатків, – констатує керівник Департаменту охорони здоров’я  Черкаської міської ради Олег Стадник. – Два роки тому ми розпочали впроваджувати в Черкасах програму, за якою жінкам бюджетним коштом забезпечуються безкоштовні набори для проходження онкоцитологічних досліджень.

Вчасне виявлення хвороби допомагає врятувати життя (ця хвороба вирізняється високою летальністю) та уникнути операцій, зазвичай інвалідизуючих, коли інвалідами стають активні жінки працездатного віку. Міська влада робить обстеження для жінок максимально доступним. Це підвищує рівень раннього виявлення онкопатологій. Звичайно, автоматично відбувається і загальне зростання рівня захворюваності – за рахунок раннього виявлення хворих, вчасної їх постановки на облік та лікування. Відтак – виявлення хвороб, що передують онко, зросло аж у 10 разів, а кількість виявлених підтверджених раків – утричі.

– Тепер ми вирішили зробити наступний крок у профілактиці однієї із найбільш небезпечних жіночих онкохвороб, – розповідає Олег Стадник. – Ми запроваджуємо передову світову практику в профілактиці раку шийки матки – вакцинацію. Оскільки в більшості випадків його виникнення пов’язане із вірусом папіломи людини, вчасна вакцинація унеможливлює зараження цим вірусом – і, відповідно, розвиток у майбутньому раку шийки матки. Це світова практика, що довела свою ефективність у десятках країн.

Відтак, було підготовлено статистичну вибірку стосовно дівчаток 9-12 років – найефективнішого віку для проведення такої профілактики. Їх у Черкасах близько 700. На проведення їхньої вакцинації та ревакцинації у міському бюджеті заплановано виділити близько 1 мільйона гривень. Наразі тривають тендерні процедури та інші підготовчі роботи до здійснення вакцинації, яка має розпочатись уже за місяць, інформує прес-служба Черкаського міськвиконкому.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100