реклама

реклама

Три місяці нинішнього літа загалом будуть спекотніші, ніж торік. Стовпчик термометра може сягати за +40°С, пише «Газета по-українськи».

– Рекорд 2012-го був +41,3. Високі температури цьогоріч можуть бути навіть на Поліссі. Останні роки маємо там у середньому 30 градусів тепла. А ще 20 років тому було значно прохолодніше. Зараз на Поліссі тепліше, ніж на сході чи в центрі країни. Хоча традиційно спекотним був схід. Це пояснюється зміною клімату, – каже заступник начальника Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко.

Сильні зливи влітку змінюватимуть дуже спекотні дні, прогнозує завідувачка відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського науково-дослідного метеорологічного інститут Вазіра Мартазінова:

– Будуть надзвичайні явища, подібні до снігопаду 22-23 березня в Києві. Екстремальні ситуації протягом літа очікуються неодноразово.

– Уже сім днів, як я на городі. Сьогодні побачив першу ластівку – значить тепло настало. Коли починає цвісти жовтий нарцис – значить пора садити картоплю, бо температура на глибині садіння плюс 8. Це найкраще для посадки, – розповідає народний синоптик Володимир Бойко із селища Маньківка.

– Цього року через пізню весну люди губляться, коли садити, – продовжує Володимир Григорович. – Є такі природні орієнтири: починають жаби кумкати – пора сіяти овес. Цвітуть абрикоси – час для кукурудзи та ячменю. Заспівав соловей – можна садити гречку. Прилетіли ластівки – сіють соняшник і просо, садять квасолю. Цвіте осика, ліщина, верба – час для моркви, петрушки, редиски, кмину, коріандру та шпинату. Прилетіла зозуля і до цвітіння бузку – садять теплолюбиві культури: огірки й гарбузи.

– Цього року не буде врожаю на ярі культури, – каже Володимир Бойко. – Кукурудзу доведеться підживлювати протягом сезону, бо капризуватиме. Через м'яку зиму матимемо багато бур'янів і шкідників. Уже зараз колорадський жук лазить по городах. Добре вродять гречка, просо і зернові. А от огірки й картопля потребуватимуть особливого догляду.

Із 22 травня розпочнеться передліття.

– Буде багато дощів, отже – хороший урожай і гарні сінокоси. Сприятиме врожаю і спекотне та дощове літо. По погоді за 1 квітня можна спрогнозувати, що влітку будуть грози, градобої, шквали, але на невеликих територіях, вони не принесуть великих збитків, – пояснює Володимир Бойко.

У червні йтимуть рясні дощі, бо з беріз було багато соку.

– На початку місяця вночі температура – +12...16, а вдень –до +28. Із 11 червня невелике зниження денної температури – +22...30. Наприкінці місяця – вдень від +24 до +35.

Найспекотнішим буде липень.

– Перші 10 днів липня – майже всі сонячні. Вночі – від +12 до +23 градусів. Вдень – +32...38. А на сонці сягатиме +44...46 градусів. Грози, зливи, шквали, градобої – на все це буде багатий місяць. В останніх числах температура коливатиметься від +18 до +32.

У серпні температура знизиться на 5-6 градусів.

– Місяць все одно буде спекотний. Але шумітимуть грози. Вночі температура – від +14 до +21 градуса, а вдень – +26...32.

Улітку важливо, як веселка «п'є воду». Яскраво-блакитна – до тепла. Якщо в ній найяскравіший колір червоний – до дощу з вітром. Висока і крута веселка – на вітер. Розлога й низька – на дощ. Веселка віщує зміну погоди. Вечірня обіцяє гарну погоду, ранкова – дощову.

Літо закінчиться у вересні. У жовтні чергуватиметься тепло з прохолодою. Зима розпочнеться з 1 грудня й далі – морози.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100