реклама

реклама

Топонімічна комісія при Черкаському міськвиконкомі, що ухвалювала рішення про перейменування вулиць, активізує свою роботу на початку лютого. Про це «Прочерку» повідомила голова комісії, заступник міського голови Черкас Любов Майборода.

Нагадаємо, що повідомляючи 21 січня про акцію протесту черкаських комуністів проти зростання тарифів на житлово-комунальні послуги, перейменування вулиць та ін., ми з посиланням на прес-службу міськвиконкому повідомляли, що нині пані Майборода до топонімічної комісії не має відношення.

Любов Майборода сподівається на підтримку своїх "вуличних" ініціатив як громадськістю Черкас, так і більшістю у міськраді

Любов Майборода сподівається на підтримку своїх "вуличних" ініціатив як громадськістю Черкас, так і більшістю у міськраді

– Насправді працівники прес-служби помилилися. Я й далі очолюю топонімічну комісії. І коли ми допрацюємо бюджетні питання, займемося перейменуванням вулиць, – зазначила у розмові з «Прочерком» Любов Володимирівна. – 11 січня рішенням Черкаського міськвиконкому затверджено склад топонімічної комісії виконавчого комітету міської ради. Цьому передувала досить тривала історія. Протягом чотирьох засідань виконкомів прийняття цього рішення переносилося саме через звернення представників комуністичної партії, які не хотіли, щоб я очолювала цю комісію. Вони зверталися і до губернатора, і до мера… Щодо членів комісії, то вона складається з 21 особи. Це і відомі громадські діячі, і історики. Зокрема, це Тамара Гордова, Валентина Коваленко, Микола Теліженко, Віталій Масненко, Михайло Сиволап.

– Чому нині назріло питання перейменування вулиць та коли комісія активізує свою роботу?

– З лютого почнеться активна робота топонімічної комісії. Бо багато накопичилося проблем. У нас є вулиці-двійники і провулки-двійники. Тобто вони мають однакові назви. Крім того, ми готуємося до Євро-2012, тож повинні привести назви вулиць у відповідність до сучасних вимог. Важко буде пояснити туристу (та навіть жителю Черкас), чому у нас вулиці Леніна, Рози Люксембург тощо. Однією з перших розглянемо пропозицію про перейменування вулиці Леніна у вулицю Василя Симоненка. Адже на ній знаходиться новий пам’ятник Поету. Тож це взагалі ні в які рамки не вкладається: пам’ятник нашому відомому землякові стоїть на вулиці Леніна, у той час, як Поет за життя страждав від комуністичного режиму. Нині у нас 85% вулиць названі за часів Радянського Союзу. Ці назви не відповідають сьогоднішньому дню. Так, є потужний супротив з боку комуністів, підтвердженням цьому є і їхня акція протесту. Але ж ми також маємо розуміти, що за цю політичну силу в нашому місті голосує 3% виборців. Інші не можуть бути заручником оцих позавчорашніх комуністичних символів. Куди йде наше місто Черкаси? Уперед чи чіпляється за колишній Радянський Союз?...

– Як діє топонімічної комісії?

Її висновки носять рекомендаційний характер. Після того, як комісія затверджує рішення, воно виноситься на засідання виконкому. А коли виконком підтримає таке рішення, проводяться громадські слухання. Після цього питання виноситься на розгляд і затвердження сесії міськради. Тож це досить тривала процедура. Але я сподіваюся на активну підтримку громадськості. Наше місто повинно мати сучасний європейський вигляд, і нагадувати, що це українське місто. У нас є багато відомих черкащан – це і Василь Симоненко, і В’ячеслав Чорновіл тощо. Їхніми іменами і потрібно називати вулиці.

Опоненти кажуть про кошти, які доведеться витратити на перейменування вулиць…

– Стосовно витрат – це абсолютно некоректне зауваження. Немає ціни людської пам’яті і немає ціни майбутньому наших дітей. Що стосується, наприклад, зміни адреси у паспорті громадян, то це питання необмежене в часі. Єдине, на що насамперед треба кошти, то це на нові штампи і печатки організацій. Але ми проводили відповідну роботу з підприємствами, що розташовані, наприклад, по вулиці Енгельса. То більшість з них готові витратити власних близько 400 грн. на виготовлення печаток. Для них це не такі вже й значні кошти. Що стосується усіляких карт міста і таке інше, то кожні три роки ми оновлюємо міські карти. А щодо табличок на будинках, то їх виготовлення і так закладено у нас у вартість комунальних тарифах. Тож це мінімальні кошти. Тому говорити що це питання пов’язано з коштами – це цинізм і кощунство перед пам’яттю тих людей, які боролися за Україну.

реклама

Коментарі  

 
+5 #7 Експерт 24.01.2011 22:43
Спитайте у наших дітей хто такі Ленін, Свердлов, Воровський, або Роза Люксембург!!! Можете перевірити - 99% уяви не мають кому належать ці прізвища і за що вони увіковічені в Черкасах! Часи змінюються, змінюються покоління і ідеали. Нкого не дивує, що сучасна молодь носить джинси, а не будьонівку, хоча колись цей аксесуар був дуже модним. Радянська історична наука як ніяка інша у світі використовувала ідеологічні штампи, які працюють не гірше за релігійні догми. Боротися з цим неможливо і не варто! Скоро ця проблема перестане бути проблемою. Ми просто забули якими методами діяли в таких випадках комуністи. БЕЗАЛЬТЕРНАТИВН ИМИ! А зараз - давайте дискутувати! Історію залишимо історикам, а створювати ідеологію незалежної України виявляється ОЙ ЯК НЕ ПРОСТО! І поки ми цього не зробимо будемо безформенною масою шлунків з претензією на.....Хоча мені особисто більше подобається пісня Юрія Антонова про "грушеві", "прохолодні" і "тінисті" вулиці!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #6 Werew 24.01.2011 18:13
А Енгельса також повернуть стару назву - Перша Кладбищенська?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #5 Детектор 24.01.2011 17:58
Дещо не в тему, але вразило фото: з усіх депутатів міськради тільки Люба тримає руку на серці, коли Гімн держави виконується? Чи в момент зйомки вона просто бретельку поправляла?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #4 Микола Р. 24.01.2011 16:19
А хіба ЛМ не в курсі справи, що в Черкасах вже є одна вулиця Симоненка??? :o
(Вуличка в один квартал між бульваром та вул. Гоголя, ліворуч від драматичного театру).
Одразу видно, що комісія працює поверхнево на догоду поточному політичному моменту.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-10 #3 Черкаска 24.01.2011 15:44
Чому тітка з се Василиці має право перейменовувати вулиці мого міста?
А в поважній комісії є хтось із аборигенів?
Понаїхали...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #2 гонта 24.01.2011 15:38
Бажаю успіхів. Головне, щоб пізніше вулиці знову не змінювали назви в залежності від політичної конюктури.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Гость 24.01.2011 15:38
То, что рано или поздно нужно будет менять названия улиц, несомненно. Но стоит ли это делать сейчас, в условиях кризиса? Хотелось бы, чтобы по переименованию улиц, хотя бы, например, по Ленина, была озвучена сумма расходов. Мне кажется, что в рамках Евро-2012 важнее какими будут ДОРОГИ, а не как будут называться УЛИЦЫ. Имя Ленина - это тоже наша история... Но я совсем не против, чтобы когда у исполкома деньги будут лишними, сменили название с Ленина на Симоненко.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100