реклама

реклама

Відомий бізнесмен, власник черкаського ПАТ «Азот» Дмитро Фірташ до 2015 року планує втричі збільшити потужності його морського порту «Ніка-Тера» в Миколаєві. Про це пише журнал «Forbes».

Інвестиції в порт, за словами начальника Олександра Гайду, становитимуть $ 150 млн. Це дозволить наростити потужності з перевалювання до 13-15 млн тонн на рік, з яких 6 млн. тонн припаде на перевалювання зернових. Щоб навантажити такі потужності, засновнику Group DF доведеться створити великий зернотрейдер або побудувати власний агрохолдинг.

На «Ніка-Тері» буде побудований склад карбаміду місткістю 50 000 тонн і зерносховища на 170 000 тон, говорить Гайду. Збільшення перевалювання добрив вписується в стратегію групи Фірташа. Компанія Ostchem, яка входить до Group DF, – найбільший в Україні виробник добрив.

У Group DF потенційними клієнтами «Ніка-Тери» вважають середні і дрібні агрогосподарства.

– Обслуговування в порту може бути цікаво фермерам, які закуповують добрива у дистриб'юторської компанії« УкрАгроНПК », що належить Group DF, – підкреслює Марія Беззубова, директор з маркетингу та стратегічного планування Ostchem. – Крім того, «Ніка-Тера» після збільшення потужностей може скласти конкуренцію іншим великим терміналам, які не справляються з навантаженням під час сезонних піків у липні-серпні.

Вийти на ринок торгівлі зерном група Фірташа може за рахунок бартерних операцій. Директор черкаського інституту НДІТЕХІМ Тамара Ковеня розповідає, що невеликі аграрні господарства регулярно закуповують добрива та пально-мастильні матеріали у структур Group DF, і часто розраховуються не грошима, а своєю продукцією.

– Корпоративні зв'язки між виробником мінеральних добрив і аграріями – поширена світова практика, – пояснює Ковеня. – Багато хімічних корпорацій просуваються в аграрному секторі.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100