реклама

реклама

Видатного українського кінорежисера Юрія Іллєнка не стало 15 червня 2010 року… Разом з Сергієм Параджановим Юрій Іллєнко (зліва) створив безсмертний шедевр «Тіні Забутих Предків». Фото з сайту pravda.com.ua

Видатного українського кінорежисера Юрія Іллєнка не стало 15 червня 2010 року… Разом з Сергієм Параджановим Юрій Іллєнко (зліва) створив безсмертний шедевр «Тіні Забутих Предків». Фото з сайту pravda.com.ua

Тиждень кіно Юрія Іллєнка розпочався у Каневі 22 січня. Поціновувачі українського мистецтва побачили фільм черкаського режисера «Молитва за гетьмана Мазепу» та познайомилися із двома його книгами.

У День Соборності України дружина Юрія Іллєнка, народна артистка України Людмила Єфименко, режисер Михайло Іллєнко та старший син Юрія Іллєнка Пилип представляли канівській громаді творчий доробок відомого режисера та мислителя. Відвідувачі заходу змогли переглянути унікальну кінострічку «Молитва за гетьмана Мазепу», яка через ідеологічні міркування Білокам’яної пролежала на полицях 8 років.

Також жителям Канева презентували книгу афоризмів та сентенцій Юрія Іллєнка «Криниця для спраглих» під редакцією мовознавця Ірини Фаріон. Крім того, канівчани могли придбати перший в Україні підручник з кінорежисури «Парадигма кіно». Про це повідомляє прес-служба Канівської міської організації ВО «Свобода».

Коментуючи проведення Тижня кіно Юрія Іллєнка, голова Канівської міської організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Юрій Гамалій наголосив: «Для нас дуже важливий цей захід не лише тому, що ми маємо познайомити громаду Канева із творчим доробком великого митця-українця, його фільмами та творами, його афоризмами. Ми відчуваємо подвійну необхідність такого заходу якраз тому, що Юрій Іллєнко останні роки життя прожив на Канівщині, і власне тут, у Прохорівці, він спочиває. Мешканці краю неодноразово брали безпосередню участь у його фільмах, долучаючись до створення українського кіно – кіно, яке так міг творити лише Іллєнко. Для нас тиждень показів фільмів видатного режисера є насамперед ще однією нагодою ніби побути поруч із Великим Українцем, людиною, що багатьом, у темряві інформаційної блокади всього українського, вказував шлях до глибин національного духовного багатства України», – підсумував Юрій Гамалій.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100