«Запропонований проект Концепції мовної освіти необхідно істотно доопрацювати, вилучити з нього глобалізаційні положення, натомість розставити національні, україноцентричні акценти», – йдеться у відкритому зверненні Черкаської обласної організації Національної спілки письменників України, що одноголосно ухвалене на зборах організації 20 січня.

Письменники Шевченкового краю заявляють: «Ми рішуче засуджуємо спроби нової влади, зокрема Міністерства освіти і науки, повернутися до пріснопам’ятної політики денаціоналізації, знедуховлення нашого суспільства… Громадськість Черкащини, всієї держави закликаємо активно протистояти будь-яким спробам перетворити українців на безпам’ятних, безсловесних, слухняних маріонеток новоявлених реаніматорів старої кривавої імперії».

Критикуючи проект Концепції мовної освіти в Україні, автори звернення зазначають: «Рецидивом старої радянської мовної політики вважаємо надання у проекті російській мові якогось особливого статусу, виведення її за рамки мов національних меншин. Скажімо, українська в Росії чи будь-якій іншій країні, де проживають українці, цілком природно вважається мовою нацменшини. Такий же статус має поширюватися й на мову російської нацменшини в Україні…

Особливо загрозливо звучить теза про «вільний  вибір мови навчання». Чи не зумисне вона вельми стисла й нечітка? Хто буде робити цей вибір? Як бути тим учням і студентам, які опиняться в меншості? Ми добре пам’ятаємо, як схоже «ультрадемократичне» положення, по-єзуїтськи насаджене в хрущовсько-брежнєвську добу, призвело до майже повного витіснення української мови з вищої школи, з державних установ, з молодіжного середовища, з міста загалом».

Ось так було...

Ось так було...

Між іншим, як повідомляють ЗМІ, Міністерство освіти «провело» обговорення Концепції мовної освіти в Україні заднім числом. Про це заявляє громадський рух «Не будь байдужим!».

За спостереженням руху, у ніч із 23 на 24 січня з сайту Міносвіти прибрали повідомлення про те, що обговорення проекту згаданої Концепції розпочалося 27 грудня 2010 року, а з’явилася інформація, що пропозиції та зауваження приймалися з серпня 2010 року до 20 січня 2011 року, повідомляє «Українська правда».

Зараз на сайті Міносвіти справді розміщене датоване 20 січня повідомлення: «з серпня 2010 року до 20 січня п.р. тривав прийом пропозицій та зауважень від громадськості щодо проекту Концепції мовної освіти, який було розміщено на офіційному веб-сайті у рубриці «Громадське обговорення».

Як зазначається, до міністерства надійшла велика кількість пропозицій та зауважень, які розглядатимуться та узагальнюватимуться членами робочої групи на черговому засіданні.

А ось так тепер...

А ось так тепер...

Громадський рух наводить скріншот старої сторінки МОНМС від 23 січня 2011 року, з якої випливає, що обговорення почалось 27 грудня, а не «у серпні»…

реклама

Коментарі  

 
+2 #5 NazarStodola 28.01.2011 09:07
"Украинцы имеют полное право на самоопределение , однако школа на Украине должна быть русской, а не украинской, так как украинизация школы поведет к разделению российского пролетариата" (В.Ленин, 1906 г.)
Вірним шляхом йдете, пане Табачнік!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #4 Арсен 26.01.2011 14:39
Табачник в освіті вже давно перетворився на ТАБУ для освіти. Письменникам вже давно потрібно виходити до людей із своєю позицією та робити більш дієві кроки в роботі із педагогічною інтелегенцією. Письменництво без безпосереднього просвітництва (вважай агітації) це проступок проти професії.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #3 Ursus 26.01.2011 12:53
Нарешті письменники на щось толкове спромоглися. ПІДТРИМУЮ!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #2 Черкаска 26.01.2011 11:33
Щодо "вільного вибору".
Обиратимуть, згідно закону, батьки. Повнолітні ж самі вільні наразі.
Чи боїтеся, що всі "перекинуться" на російську та шановне письменництво не матимете роботи?
У меншості опиниться саме "криваво-імперська" мова, цькуватимуть її.
Чого ж так перейматися, у місті кожного року 8 тис. свіжої крові із навколишніх сіл, бережіть "солов`їну" від них...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 гонта 25.01.2011 22:23
Шкода, що не має самого звернення, а також їх авторів. Важко оцінити. Але питання ставляться вірно. Молодці.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100