реклама

реклама

У суботу, 18 травня, у Міжнародний день музеїв, Черкаському обласному краєзнавчому музею виповниться 95 років.


Цього дня заклад-ювіляр долучиться до міжнародної акції «Ніч у музеї».

– Ми запрошуємо гостей із 20.00 до 24.00. Підготували для них оригінальну театралізовану екскурсію-подорож «Ми знайомимось із музеєм», – анонсує захід заступник директора музею, заслужений працівник культури України Тетяна Кайдалова. – Крім того, хочемо зробити людям сюрприз: запросимо героїв наших експозицій.

Черкаський обласний краєзнавчий музей створений у травні 1918 року за ініціативи місцевого осередку «Просвіти» та вчительської громадськості міста як історично-педагогічний музей імені Т.Г. Шевченка. До 1972 року музей знаходився по вулиці Гоголівській, 115 (теперішня Гоголя, – ред.) на місці так званого будинку офіцерської присутності.


Коли приміщення визнали аварійним, музей закрили. Відтоді почалися пошуки нового приміщення. Згодом було ухвалено рішення збудувати спеціально пристосоване приміщення для музею на місці колишнього дитячого садочка.

Краєзнавчий музей офіційно відкрили на теперішньому місці по вулиці Слави, 1 8 травня 1985 року до 40-річчя з дня Великої Перемоги.


– Тоді був шалений інтерес до закладу: люди дуже скучили за музеєм, адже в Черкасах не було його понад 10 років. Приходило дуже багато туристів, школярів, – пригадує Тетяна Іванівна.

Теперішнє приміщення для музею не обмежується чотирма поверхами. Під землею є ще два поверхи для фондосховища, площею майже тисяча квадратних метрів.

– Це унікальна річ: коли в музеї демонструється 15-17 тисяч експонатів, а загальна їхня кількість сягає понад 150 тисяч. То уявіть, скільки ще «музеїв» у нас внизу, – наголошує на унікальності приміщення Тетяна Кайдалова.

Експозиційна площа музею становить майже 3 тисячі квадратних метрів і складається із 30 залів.


– Архітектори порахували, що на експозиційній площі музею могло б поміститися 16 таких музеїв, які знаходилися на тодішній вулиці Гоголівській, – зауважує заступник директора краєзнавчого музею.

Сьогодні в музеї діє майже 100 тематичних екскурсій та наявні понад 200 тематичних занять.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100