реклама

реклама

Про реалізацію програми «Сільська школа Черкащини».

Днями на колегії облдержадміністрації розглядали проект програми «Сільська школа Черкащини». Під час розгляду проекту лунало чимало цифр і прізвищ. Та спершу – факти, потім – емоції.

Нині на території області з 524 сільських шкіл – 15 вже не працюють. А у 45 школах немає перших класів. Середня вартість утримання учня у цих школах майже в чотири рази перевищує середньообласний показник, а наповнюваність класів утричі менша, ніж в містах. Проектна потужність навчальних закладів використовується сьогодні на 35-45%. А в Уманському, Манськівському та Канівському районах на 30%, повідомив на колегії губернатор Сергій Тулуб.

"Треба їх нахилити нашим адміністративним методом..."

"Треба їх нахилити нашим адміністративним методом..."

Метою програми «Сільська школа Черкащини» є оптимізація мережі навчальних закладів і забезпечення доступу дітей до якісної освіти. Це передбачає збільшення мережі базових шкіл. Крім того, передбачається, що за допомогою цієї програми вирішиться питання з педагогічними кадрами.

– У сільських школах не вистачає практичних психологів, соціальних педагогів, учителів-логопедів. За відсутності необхідної кількості учнів такі посади не передбачені штатним розписом. 471 учитель працює за сумісництвом або викладає три і більше предметів, – поінформував начальник Головного управління освіти і науки облдержадміністрації Іван Шарапа.

Надалі реалізовуватиметься і програма «Шкільний автобус». Цього року в область буде закуплено 42 автобуси з обласного бюджету і 11 – з Державного бюджету.

А зараз – про емоції. Ведучи мову про проект програми «Сільська школа Черкащини», губернатор висловився так:

– Сьогодні треба рятувати село. Це однозначно. Коли на сесії прийматимемо обласний бюджет і розподілятимемо кошти, то, у першу чергу, повинні звернутися до проблем села і сільської школи у тому числі. Коли ми, Василь Іванович Корнієнко (заступник губернатора – Ред.), будемо розглядати ефективність роботи господарників, які мають землю на території того чи іншого села, то треба їх нахилити нашим адміністративним методом, щоб вони звернули увагу і поділилися дечим з сільською школою. Треба, щоб вона була така, щоб там навчалися діти на рівних, як і у містах, – сказав Сергій Тулуб, але потім вирішив, що порівнянням з містом недоречне: Хоча, скажу вам, я нещодавно побачив в Черкасах одну школу. Є такий «Будинок офіцерів». Ми туди зайшли – сарай сараєм, хлів хлівом. Але там я побачив приватну школу. Я не зрозумів, що це за приватна школа. Гарні діти, але вони навчаються в таких умовах, ще й гроші платять їхні батьки! За що?! У нас що, недостатньо місць у школах Черкас?

Губернатор дав завдання заступнику Юрію Тимошенку і начальнику Головного управління освіти і науки Івану Шарапі з’ясувати, що це за школа. Долучитися до вирішення питання губернатор попросив і начальнику управління МНС України в області Віктору Гвоздю.

– Не може бути на території обласної столиці таких навчальних закладів. А повертаючись до теми сільських шкіл, зазначу: є сільська школа – є село. Нема сільської школи – немає села. І от ту треба знайти золоту середину, – зазначив Сергій Тулуб. – Крім того, щодо розвитку сільських територій, то тут є питання, пов’язані з дорогами, з відродженням культури. Це і будівництво… Ми домовилися з Вадимом Березою ( новим начальником обласного управління у справах сім'ї, молоді та спорту облдержадміністрації – Ред.), що цього року буде чітка програма, де ми побудуємо багатофункціональні майданчики. І вам Юрій Васильович (Тимошенко – Ред.) даю термін – 10 днів, щоб ви комплексно визначилися по кожному району. Керівникам районів розписати, де, в якому районі, що буде зроблено…

реклама

Коментарі  

 
+4 #7 Фігаро 07.02.2011 16:28
Цитую Даринка:
представники ПР так часто й всюди вживають слово "нахилить", що аж страшно робиться

Хоч задом до них не повертайся.
:o
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #6 Україна 31.01.2011 18:03
Зкрито 15 шкіл і закриють ще 53.Оце піклування про дітей!Це ж не його дитина вставатиме на 2 години раніше щоб попасти в школу,не його дитина мерзнутиме на холоді!А за статистикою сільські діти розумніші- нехай там що !
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #5 Горпина 31.01.2011 16:26
Единственный и самый эфективный метод управления массами! :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #4 Даринка 31.01.2011 15:36
представники ПР так часто й всюди вживають слово "нахилить", що аж страшно робиться за їх усіх: наскільки докладно вони знають смисл цього слова! :-* :o :-? :sigh: :sad:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #3 Детектор 31.01.2011 15:26
Оце-то лексика! Чіста канкрєтна. Практично по-фені. :sad:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #2 Експерт 31.01.2011 15:15
"Смешались в кучу кони, люди и залпы башенных орудий..." (М.Лермонтов), або ж "Просто капец!!!!" (Маргоша)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #1 Арсен 31.01.2011 14:50
Ох і бред несе губернатор. Не гірше чим Давоський аграрій.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100