32 депутати Черкаської міської ради підтримали сьогодні на сесії депутатський запит Валерія Воротника до прокурора Черкаської області, начальника Державної екологічної інспекції в Черкаській області, начальника департаменту екології та природних ресурсів Черкаської ОДА з приводу порушення природоохоронного законодавства України, забруднення навколишнього середовища Черкаським деревообробним комбінатом.

Із текстом звернення, який оприлюднила прес-служба Черкаського міськвиконкому, можна ознайомитися нижче.

Прокурору Черкаської області Дем'яненко Г.О.

Начальнику Державної екологічної інспекції в Черкаській області Савицькому О.Г.

Начальнику департаменту екології та природних ресурсів Черкаської ОДА Вишиваному В.М.

Депутатське звернення

Протягом більше ніж десяти років Черкаський деревообробний комбінат та інші виробничі підприємства, розташовані на його території, за адресою м. Черкаси, вул. Чигиринська, 15, допускають у своїй роботі порушення природоохоронного законодавства України, забруднюють навколишнє середовище, що призводить до шкідливого впливу на життя та здоров’я мешканців міста, завдає шкоди екології Черкаського регіону.

Ще за часів, коли керівником підприємства був Одарич С.О., Черкаський ДОК уклав договір на вивіз промислових відходів із КП «Екотехпром», розташованим на території колишніх міських очисних споруд. До того періоду діяльність підприємства була спрямована на біологічну переробку промислових та побутових відходів на органічні добрива та гумус.

ДОК у період 2003-2013 рр. вивозив відходи, а саме пил від шліфування ДСП, на територію підприємства. У результаті на його території було сконцентровано величезну кількість шкідливих речовин, зокрема, деревинного пилу з вмістом формальдегідів та фенолів. Після повного заповнення території як «Екотехпрому», так і розташованих поряд із ним підприємств та організацій, вивіз відходів було призупинено через брак вільного місця для їх складування.

Слід зауважити, що після того, як Одарич С.О. у 2006-му році став міським головою, діяльність, пов’язана із захороненням промислових відходів на території комунального підприємства «Екотехпром», стала лише інтенсивнішою. За наявною інформацією, жодних дозволів на зберігання, складування або переробку відходів виробництва підприємство не мало.

Вважаю, що, ставши міським головою, Одарич С.О. використав своє службове становище для надання преференцій та сприяв у роботі приватній установі, яку очолював раніше і співвласниками якої, можливо, є члени родини Одарича С.О., Бродського М.Ю. і пов’язані з ними особи. Ці дії носять ознаки корупції та інших злочинів, передбачених Кримінальним Кодексом України.

Разом із тим, використання промислових відходів у якості непридатної для біологічної переробки сировини призвело до унеможливлення діяльності КП «Екотехпром» та до виникнення фінансових труднощів.З метою приховування інформації про обсяги промислових відходів ДОКу, захоронених на території комунального підприємства, міським головою Черкас Одаричем С.О. було пролобійовано рішення про ліквідацію КП «Екотехпром» та передачу території, де зберігалися відходи, КП «Екологія». Але це сталося лише після майже повного вичерпання можливостей зі зберігання та захоронення на його та прилеглих земельних ділянках відходів виробництва ДОКу.

Виступаючи на прес-конференції 2 липня 2013 р.,Одарич С.О. визнав факт вивезення відходів виробництва ДОКу на означене звалище, але заявив що на території ДОКу в 2003 році була встановлена піч для їх спалювання. За наявною інформацією, Одарич С.О. в черговий раз збрехав. За інформацією працівників підприємства, печі були встановлені та введені в експлуатацію лише 2006-го року, але і після того працювали нелегально та не могли забезпечити всі потреби виробництва по утилізації відходів. Тому останні накопичувалися на його території та протягом всього цього періоду вивозилися на означене звалище.

Одночасно з цим, введення в експлуатацію печей відбулося лише в 2010-му році. Відповідно, за свідченням самого Одарича С.О., до того вони працювали незаконно, без відповідних дозволів та погоджень.

Інвентаризація викидів і дозвіл на викиди в атмосферу були оформлені через ФОП Зайцеву тільки в 2010 р. Є інформація, що під час оформлення дозвільних документів та паспортизації викидів було допущено ряд порушень, а саме: в паспорті, отриманому ДОКом, не вказані параметри реальних викидів виробництва — наявність у них фенолів, формальдегідів та інших складових відходів підприємства, що є токсичними речовинами, шкідливими для навколишнього середовища та людей. Тобто фактично паспорт не відповідає реальним параметрам і обсягам викидів.

За інформацію мешканців мікрорайону «Д», відходи ДОКу вивозилися включно по травень 2013 р. Враховуючи подальшу неможливість їх складування на означеному звалищі, низьку виробничу потужність означеної печі, залишки токсичних відходів виробництва ДОКу складувалися безпосередньо на його території, що призвело до значних його накопичень.

Протягом останніх років на звалищі регулярно відбуваються пожежі. На їх приборкання витрачаються кошти міського бюджету, залучаються підрозділи МНС. Під час пожеж в атмосферу попадає значна кількість токсичних речовин.

Порушення норм та правил поводження з небезпечними відходами, інші порушення природоохоронного законодавства України, дії посадових осіб Черкаського ДОКу та пов’язаних із ним підприємств, дії посадових осіб міської влади, бездіяльність контролюючих органів, тощо роками призводили до утворення передумов для виникнення техногенних катастроф, загрози населенню, мали шкідливий вплив на природне середовище, життя та здоров’я людей. Крім того, дії названих осіб мають ознаки кримінальних злочинів, передбачених Кримінальним Кодексом України.

Просимо вас, відповідно до Вашої компетенції, здійснити перевірку названих вище фактів, а у разі їх підтвердження — вжити заходів щодо припинення злочинних дій, притягти винних осіб до кримінальної відповідальності.

Депутат Черкаської міської ради Воротнік В.Л.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100