Народний депутат від Партії регіонів, уродженець Уманщини Вадим Колесніченко має намір створити в Україні найближчим часом центр з розшуку нацистських злочинців. Як передає кореспондент «Коментарів», про це «регіонал» заявив сьогодні на прес-конференції.


«В Україні створюється центр з розшуку та переслідування нацистських злочинців як осіб, які не підлягають амністії», - заявив він.

Також депутат зазначив, що в представники Польщі неодноразово зверталися до Генеральної прокуратури України з проханням допитати людей, які були причетні до Волинської трагедії.

Крім того, Колесніченко заявив, що в прокуратурі Варшави досі «відкрите кримінальне провадження за фактами геноциду», але варшавські прокурори не можуть проводити слідство на території України.

«Саме тому ми створюємо свій центр переслідування нацистських злочинців для того, щоб визначитися. Якщо людина вже за це понесла покарання, природно, претензій бути не може, якщо вона за це покарання не понесла, то, звичайно, повинна бути притягнута до відповідальності », - заявив Колесніченко.

Як повідомляли «Коментарі», раніше 148 народних депутатів від ПР і КПУ звернулися до Сейму з проханням визнати Волинську трагедію геноцидом польського народу. Це звернення засудили представники української опозиції і навіть посол Польщі в Україні.

Також група нардепів-«регіоналів» на чолі з Вадимом Колесніченком запропонувала парламентаріям прийняти закон, що припускає щорічне відзначення «Дня пам´яті жертв геноциду «Волинської різанини» і встановлення звання «Український праведник світу».

Раніше Сенат Польщі ухвалив заяву з приводу 70-річчя Волинської трагедії, в якій назвав події 1943 року «етнічною чисткою з ознаками геноциду», що викликало неоднозначну реакцію в Україні.

Нагадаємо, у польському Сеймі триває суперечка щодо тексту резолюції в 70-ту річницю Волинського злочину. Депутати не можуть дійти згоди щодо визначення трагедії: політики правоконсервативних партій наполягають на слові "геноцид" у тексті документа, а представники ліберальної "Цивільної платформи" пропонують обмежитися дефініцією "етнічна чистка з ознаками геноциду".

До трагічних подій на Волині та Східній Галичині 1943-1944 років в Україні та Польщі різне ставлення. Польська сторона покладає відповідальність за вбивства цивільного населення виключно на ОУН і УПА, а в Україні наполягають на відповідальності за ці злочини обох сторін. Польські історики переконують, що в результаті етнічних чисток загинули 100-130 тис. поляків і 5-15 тис. українців. Однак в Україні говорять про кілька десятків тисяч вбитих поляків і більш як 10 тисяч українців.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100