реклама

реклама

Економічно недоцільно утримувати сьогодні на Черкащини наявну мережу шкіл, оскільки в області значно зменшилася кількість учнів. Тому сільські школи області реформують, а простіше кажучи – деякі просто закриють.

Оптимізувати мережу шкіл у сільській місцевості та забезпечити сільських дітей доступом до якісної системи освіти покликана обласна програма «Сільська школа Черкащини», яку презентував на сесії обласної ради, що відбулася 15 лютого, начальник Головного управління освіти і науки облдержадміністрації Іван Шарапа. За його словами у селах буде утворено 17 освітніх округів та реорганізовано 45 ЗОШ у заклади нижчого ступеня.

– Програма передбачає утворення опорних профільних навчальних закладів. У цих школах учні будуть поглиблено вивчати певні предмети і готуватися до вступу у виші. Також заплановано створення єдиних центів, які виконуватимуть інформаційну, пізнавальну, культурно-просвітницьку функцію. Так, школи, клуби, ПТУ будуть об’єднані в освітні округи. Згідно з програмою відбудеться реформування шкіл за рівнем освітньої підготовки. За доцільності школи I-III ступеня (1-11 клас) можуть перетворитися у навчальні заклади I-II ступеня (1-9 клас), а ЗОШ I-II ступеня у заклади нижчого рівня (1-4 класи), – розтлумачив Іван Дмитрович. – Крім того, програма «Сільська школа Черкащини» покликана забезпечити організований підвіз учнів, наявність якісних педагогічних кадрів (у контексті цього – надавати вчителям житлом) та інформатизувати навчальний процес шляхом закупівлі комп’ютерів, підключення до інтернету, створення на базі бібліотек інформаційних ресурсних центрів.

Чи є необхідність у такій «оптимізації»? Як повідомив Іван Шарапа, нині в області з 524 шкіл функціонує 509. Утримання такої мережі шкіл на сьогодні є економічно недоцільним, оскільки значно зменшилась кількість учнів.

– За 5 років учнівський контингент скоротився на 35 тисяч. 15 ЗОШ тимчасово призупинили свою діяльність за відсутності учнів. У цьому навчальному році у 12 школах навчається менше 10 учнів, у 15 – немає жодного першокласника, у 30 – навчається по 1-3 учні. Якість освітніх послуг у цих закладах низька, оскільки не розвивається матеріально-технічна база та недостатнє фінансування, – зазначив головний освітянин області.

– Звичайно те, що сказав Іван Дмитрович, очевидно, правильно. Але окремо мені хотілося зробити зауваження щодо того, що він пропустив… Я вважаю помилкою те, що у цій програмі зовсім відсутній розділ навчально-матеріального забезпечення школи, – виступив депутат обласної ради від фракції «Батьківщина», директор Макіївської ЗОШ (Смілянський район) Валентин Хижняк. – При аналізі стану шкіл на Черкащині ми побачимо, що навчально-матеріальна база шкіл вкрай бідна. Бо школи незабезпечувались навчальним приладдям близько 20 років. Окремі кабінети фізики, хімії, біології забезпечені до 10% до потрібного критерію. Скажіть мені, як же ми будемо готувати конкурентноздатних учнів? Крім того, окремий розділ повинен бути про підвищення престижності професії вчителя, зокрема, сільського вчителя. Ми затверджували бюджети, але в частині освітянській одні нулі (фінанси виділені лише на заробітну плату, опалення, освітлення і сяке-таке харчування дітей). Тож запропоновану сьогодні програму треба затверджувати, але щоб у постанові зазначалося: «З наступним обговоренням її у педагогічних колективах».

Після обговорення проект програми був прийнята більшістю голосів «за основу». Обговорення питання голова облдержадміністрації Сергій Тулуб назвав для Черкащини «суперактуальним» і доручив Івану Шарапі до кінця місяця організувати слухання з приводу цієї програми, а за їхнім підсумком до програми буде запропоновано внести зміни та доповнення на наступній сесії обласної ради.

реклама

Коментарі  

 
0 #5 Юрій 31.03.2011 21:40
Про перебіг справ з "оптимізацією" шкіл в Каневі Ви можете ознайомитись на громадському сайті міста:
http://www.kaniv.net/news.php?p=8501
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #4 Фігаро 19.02.2011 10:58
Цитую Яхтсмен:
Коли вже в Черкасах оптимізують деякі школи,то що говорити про сіські?

Про "сіські" можна і поговорити!
:lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #3 Яхтсмен 16.02.2011 13:47
Коли вже в Черкасах оптимізують деякі школи,то що говорити про сіські?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #2 Оксана 16.02.2011 10:59
Зате управління отримало вказівку прийняти школам на баланс спортивні майданчики, які, наче б то маються будувати в кожному селі за ініціативою управління в справахсім'ї та молоді(див. сайт облради з інформацією про останню сесію) і визначити доплати для вчителів фізкультури. Взагалі у цієї влади слова з діями купи не тримаються. Ось зараз по радіо - про пенсійну реформу. Депутати, включаючи розробників реформи, схильні відправити її на доопрацювання, а уряд МВФу обіцяє з березня вже її розпочати.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 обиватель 16.02.2011 10:34
"За 5 років учнівський контингент скоротився на 35 тисяч". -результат керування нашої владиґ, не залежить від кольору її
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100