реклама

реклама

Про престиж освіти, про створення банку, де б видавалися кредити на навчання, про «штампування дипломів», про бідність та написання промов до глибокої ночі говорив сьогодні, 17 лютого, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, перебуваючи з робочою поїздкою у нашому краї з нагоди 90-річчя Черкаського національного університету ім. Б.Хмельницького.

Урочистості проходили в ПК «Дружба народів», де зібралися викладачі, студенти та випускники вузів. Присутні згадали історію університету, його випускників. Окремо згадали і ректорів, що керували закладом. Високі слова говорив нинішній ректор університету Анатолій Кузьмінський: про «нелегкий, але плідний і переможний шлях»

Не менш високі слова говорив і спікер парламенту Володимир Литвин. У своєму виступі він зауважив, що 90-річчя ЧНУ ім. Б. Хмельницького «має особливе забарвлення і загальнодержавний вимір».

– Маємо виняткову нагоду для постановки питання щодо ролі інтелекту та місця університетів як його основних виробництв і носіїв у сьогоденні і майбутньому української нації, – сказав гість з Києві.

Пізніше, на прес-конференції для журналістів Володимир Литвин зізнався, що писав промову до третьої години ночі.

На прес-конференції спікер парламенту також розповів про випробування, які очікують українські університети.

– У найближчі роки університети надзвичайно сильно конкуруватимуть між собою, зважаючи на зменшення чисельності випускників. Але в Черкаському національному університеті база є, – заспокоїв він присутніх, але, разом з тим, зауважив, що в Україні не так вже й мало університетів: Ми в цьому плані разом взяту Європу обігнали. Але непотрібне нам просто штампування дипломів, які нікому непотрібні. Потрібен виважений підхід до цього питання. От у Черкасах 7 вузі 3-4 рівня акредитації. А що вони робитимуть завтра? Уже сьогодні конкурсу в вузи немає. Навіть такі університети, як Київський національний університет імені Тараса Шевченка (за винятком спеціальностей, що можна порахувати на пальцях однієї руки) відчуває брак студентів.

Разом з тим, на думку Володимира Литвина, саме якісна освіта може побороти бідність.

– З бідністю треба боротися сучасністю, а саме – якісною освітою. Люди, які мають якісну освіту в сучасному світі (і далеко не завжди нашу освіту), завжди успішні у житті! – запевнив він присутніх.

У контексті розмови про реформу освітньої галузі, Володимир Литвин зауважив, що Україні треба відмовитися від системи платної освіти за рахунок батьків. На його переконання, система платної освіти за рахунок батьків породжує безвідповідальність і в багатьох випадках розбещеність. Тож держава повинна давати кредити на навчання громадянам.

– Я вважаю, що треба створювати банк відповідний або один з діючих банків робити оператором у цьому плані. Є бажання навчатися? Держава дає тобі кредит і вчись. Таким чином держава стимулює мізки, без яких вона не матиме перспективи, – зазначив Володимир Литвин. – А випускник повинен знати, що протягом 10-20 років він платитиме відрахування у відповідний банк. І не треба буде з батькам і викладачам стояти з батогом перед студентами. Так увесь світ живе. А ми весь час хочемо винайти велосипед, – сказав він, однак зауважив: Головне за цими новаціями не поховати фундаментальну школу, яку ми з вами мали.

Цікаво, що на урочистості до ПК «Дружба народів» представники університету встановили стенд «Наукові здобутки викладачів університету». Серед книг впадала у вічі одна книга, де золотими буквами було витиснуто: «Життєві шляхи родини Тулубів».

«У виданні здійснена спроба спроба фотографічної і текстової реставрації життєвих шляхів славної родини: від кирило-мефодіївця Олександра Даниловича Тулуба до його не менш славної онуки Зінаїди Павлівни Тулуб, відомої письменниці, людини трагічної долі», – повідомлялося на першій сторінці книги. Тут-таки, під фотографією губернатора Черкащини зазначалося, що видання здійснене за сприяння голови облдержадміністрації, Героя України Сергія Тулуба. Автори книги – А. Кузьмінський та В. Поліщук – теперішній і колишній ректори університету-ювіляра.

реклама

Коментарі  

 
+2 #16 Анатолий Дж. 21.02.2011 10:46
ТУЛУБ С.Б.-ПРЕЗИДЕНТ это сильно. Слышал в его окружении что С.Б. собирается в КИЕВ но на должность ПРЕМЬЕР МИНИСТРА.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #15 Вадим Черкаський 20.02.2011 15:24
Не має жодного сумнiву- С.Б.Тулуб є реальним кандидатом на посаду ПРЕЗИДЕНТА УКРАIНИ.Шановнi земляки давайте всiляко сприяти йому в досягненнi цiєi мети.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #14 Мілаша 19.02.2011 10:23
Хе! Полішук та губернатор (незалежно від хмамілії та політичної орієнтації) речі неподільні, що ж поробиш - кон'юнктура!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #13 Реєстровець 18.02.2011 13:58
Вимагаємо від Януковича присвоїти Тулубу звання "Двічі Герой України в Черкаській області"!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #12 прожектор 18.02.2011 13:45
Не надо нам пушистых и белых! Надо смотреть на реалии... Факт - есть факт!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #11 walrus 18.02.2011 12:32
Специально к предыдущему своему комментарию нашёл и перечитал биографию "уважаемого" государевого деятеля и к сожалению не нашел и намёка на героизм. Учился, работал, руководил, предавал.... У меня бабушка была большей героиней. И он нигде не рассказывает о своём геройском поступке, и журналисты не спрашивают, что тоже странно. Я думаю такой человек, о котором даже книгу издали, должен на каждом углу кричать о своём геройстве. Поэтому предлагаю отныне официалньно его именовать Херой или Гейрой Украины, чтобы не путать с настоящими Героями.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #10 УкраїNець 18.02.2011 12:26
Цитую прожектор:
Позор! Кто хочет научиться профессионально лизать ж... - идите учиться у Полищука!

Не гарячкуйте. Наскільки я розумію,Поліщук написав реальне дослідження про реально чудову письменницю Зінаїду Тулуб, авторку "Людоловів". А як з неї зробити "родичку" губернатора - потурбувався Кузьмінський. Тому вони й співавтори "епосу"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #9 прожектор 18.02.2011 11:37
Демократ "профессор" Полищук ещё тот фрукт! Не сочинив ни одного рассказа или стихотворения - стал членом Союза писателей (одним с руководителей черкасской организации). А тут такая любовь заиграли к Тулубу, что книгу о Тулубах написал!!! Позор! Кто хочет научиться профессионально лизать ж... - идите учиться у Полищука!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #8 walrus 18.02.2011 11:32
И ещё одного не пойму, за какие-такие заслуги Тулуб "Герой" Украины? Что шахтёра с горящего забоя вынес на плечах? ***
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #7 Обиватель 18.02.2011 10:39
О ....знай наших!Так лизать потрібно!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100