реклама Делікат

У чемпіонаті України з водно-моторного спорту серед вітчизняних команд найсильнішими виявилися черкащани та дніпропетровці, повідомляє сайт «Про все».


Через погодні умови – сильний вітер та хвилі – важко було не лише учасникам, а й суддям. Через корективи стихії довелося змістити гонки та на кілька годин пізніше провести церемонію нагородження.

– Першого дня було лише дві гонки однієї серії, а в серії – вісім гонок, – бідкається головний суддя Сергій Вишневський. – Все перенесли на неділю. Та фінал відбувся.

У національному чемпіонаті взяли участь човни з потужністю від 12 до понад 200 кінських сил. Більше півсотні учасників з Черкас, Одеси, Дніпропетровська, Криму, Хмельницького, Києва, а також Росії показали свою вправність на акваторії Дніпра.

– Цей вид спорту дійсно культивується в цих регіонах, – додає Вишневський. – Раніше нас підтримував ДТСАФ, та країна перейшла на ринкові умови, тож нині він тримається виключно на ентузіастах. Усі вантажать човни на свої особисті автівки, купують пальне, якісні мастила, обладнують човни за власні кошти. Це захоплення дешевше, ніж «Лексус», але загалом дороге.

Фото: cherkassy-sport.com

Фото: cherkassy-sport.com


Чоловік – у захваті від місця проведення змагань. Акваторія Кременчуцького водосховища – те, що треба. Утім, інфраструктуру варто розвивати. Пан Сергій зауважує, що в Тернополі умови для проведення змагань – значно кращі.

– Там дуже потужна підтримка мера, – каже суддя. – Це щось! Приїздили іноземці, то в них очі такі були, ніби вони прибульців побачили. Набережна «вилизана» просто, пірс для старту чудовий.

Серед учасниць цьогорічних змагань – і вихованки Черкаського клубу водно-моторного спорту сестри Лисенки. Батько учасниць – Андрій Лисенко – чемпіон Європи з цього виду спорту. Каріні – всього 9 років, Анастасії – 15. Гонки в Дніпропетровську принесли дівчинці третє місце, а в Хмельницькому – друге. За результатами чемпіонату, Каріна Лисенко посіла третє місце у класі JTn 250, її старша сестра – перше у класі JT 250. Першість серед юніорів у цьому класі дісталася Даніелі Федоровій з Дніпропетровська.

–  Мене тато посадив у човен. Мені було страшно, але тато каже, що всім страшно, бо якщо не страшно, то це погано, – розповідає Каріна Лисенко. – Найважче і найстрашніше – на поворотах, мені треба ще вчитися.

Дівчинка каже, що любить воду. Так само цю стихію, а ще драйв та дух перемоги приваблює до цього виду спорту і гостей з Ростова-на-Дону. Росіяни на змаганнях в Україні – вперше. Аби дістатися Черкас, проїхали 800 км. Трасою, містом та його жителями росіяни задоволені, а ось погодою – ні. А ще митниками, які вимагали хабаря. З командою приїхало лише два механіки, цього виявилося недостатньо, тож місцеві спортсмени залюбки допомагали сусідам рихтувати їхні човни.

Фото: cherkassy-sport.com

Фото: cherkassy-sport.com


– Минулого року ми були на чемпіонаті Європи, а цього року не вийшло, то вирішили поїхати до Черкас, – каже росіянин Михайло Кашках, який у цьому спорті – з 1986 року. – Крім того, ми товаришуємо з хлопцями з Керчі, вони до нас на змагання приїздять.

У класі скутерів він посів перше місце, а його колега – друге. Чимало призових місць здобули і черкащани – представники клубу «Вулкан» та Черкаського клубу водно-моторного спорту. Так, у класі Т 400 першість здобув Дмитро Майстренко, Антон Кучеренко – на другому. У класі Т 550 перший – Андрій Лисенко. Черкащанин Андрій Булигін – також переможець у класі Sn 350. У класі глісерів друге місце дісталося Олександру Збаразькому («Вулкан»). Андрій Матусевич та Юрій Спірідонов посіли, відповідно, перше та третє місця (Черкаський КВМС) у класі S 550.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100