реклама
Sucurity Police

реклама

У Черкасах міська влада ініціює навчання безробітних, які у подальшому можуть очолити ОСББ. Після проходження навчання видається посвідчення державного зразка за кваліфікацією «Менеджер-управитель». Першими «приміряти» на себе новий фах мали змогу сорок безробітних черкасців на ознайомчій зустрічі, яка відбулась днями в міськвиконкомі.

Начальник відділу сприяння утворенню ОСББ Світлана Слодзік розповіла, що в останні роки у Черкасах активізувалась робота зі створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Оскільки городяни почали усвідомлювати переваги такої форми господарювання. Зокрема,  на сьогодні в місті існує 107 таких об’єднань, ще з десяток перебуває на стадії оформлення реєстраційних документів.

У той же час Світлана Борисівна наголошує, що на зустрічах з мешканцями неодноразово доводилось чути, що вони хотіли б створити об’єднання, але не мають людини, яка б зналась на особливостях ведення господарської діяльності ОСББ, взявши на себе відповідальність голови. Тому мерія Черкас цього року запускає «пілотний» проект навчання менеджерів-управителів для ефективного керування ОСББ. Загалом, планується цьогоріч підготувати близько двохсот таких фахівців.

До речі,  всі безробітні (а це – близько сорока людей), які прийшли на зустріч за рекомендацією міського центру зайнятості, мають повну або базову вищу освіту за кваліфікацією «Будівництво та експлуатація будівель і споруд» або «Промислове та цивільне будівництво». Тобто обізнані в житлово-комунальному секторі.

– Було б краще, аби ми змогли «виростити» таких фахових спеціалістів для роботи в ОСББ, які потім змогли б працювати для своїх же мешканців і сусідів. Адже практика доводить, що дуже багато залежить від того, який буде голова об’єднання, – наголошує Світлана Слодзік.

Директор Черкаського міського центру зайнятості Сергій Вахненко розповів, що на державному рівні діє урядова програма, згідно з якою до 2014 року Кабінет міністрів планує всі багатоквартирні будинки перевести в  ОСББ. Тому є потреба у підготовці відповідних фахівців, які б змогли  очолити такі об’єднання.

Центр зайнятості долучається до програми, яку ініціює міськвиконком щодо організації навчання для майбутніх голів ОСББ. Зокрема, бере на себе зобов’язання у підборі та  направленні (за бажанням) на такі курси безробітних, а також оплату за навчання. З технологічним університетом нині розробляється навчальний план, залучивши до цього кваліфікованих викладачів, – повідав Сергій Григорович.

В. о. директора центру післядипломної освіти Черкаського державного технологічного університету Микола Соломаха повідомив, що курс  навчання триватиме близько трьох тижнів по 6-8 годин щоденно. По закінченні навчання абітурієнти мають написати відповідну роботу  (це може бути бізнес-план) та скласти комплексний іспит. Після чого їм буде видано посвідчення державного зразка.

– Часто роботодавці відмовляються брати на роботу людину старшу 40-50 років, то ось аби бути головою ОСББ таких обмежень не існує. В інших регіонах України є чимало успішних прикладів господарювання ОСББ, де головою є люди передпенсійного, а подекуди й пенсійного віку. Тому таке навчання – це гарний шанс і можливості  професійної реалізації, – зауважив Микола Володимирович.

Довідка: мерія Черкас сприяє утворенню ОСББ. Зокрема, в місті прийнята Програма формування і стимулювання ефективного власника житла, яка діє з грудня 2008 року. За цей період з міського бюджету було виділено 1,6 млн. грн. на проведення капітальних ремонтів в будинках, де утворені об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. У цьогорічному бюджеті на потреби об’єднань вже закладено 1 млн. 190 тисяч грн. Зауважимо, що кошти виділяються на умовах рівноцінного співфінансування: половину витрат на капітальні ремонти покриває міський бюджет, решту сплачують мешканці об’єднань.

Про це повідомляє прес-служба МВК.

реклама

Коментарі  

 
+1 #1 Бажаючий 22.02.2011 12:14
Де можна записатися на навчання, у нас ОСББ, людина якщо не мешкає в будинку, то люди не оберують його керівником ОСББ, це будуть ті ж ЖЕКи
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100