реклама

реклама Делікат

реклама

Три унікальні трипільські гончарні печі знайшли археологи під час цьогорічних розкопок найбільшого поселення трипільців у Європі, що колись знаходилося на поселенні Тальянки Тальнівського району. Про це повідомляє «Умань.інфо».

Одну з печей, що найкраще збереглася, планують перевезти до Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура», який розташований у селі Легедзине.

За словами керівника експедиції, старшого наукового співробітника інституту археології НАН України Володимира Круца, трипільські гончарні печі виявили завдяки геомагнітній зйомці, яка дала змогу побачити не лише великі об’єкти - житла, а й малі.

– Унікальність цих знахідок у тому, що до цього часу про такі печі було надзвичайно мало відомо. Тому за усі 120 років досліджень трипільської цивілізації до сьогодні не було можливості описати як саму піч, так і її конструкцію. А тепер це можливо зробити. Науковці вже досліджують знахідки, – додає директор Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» Владислав Чабанюк. – Ці печі були середніх розмірів – приблизно 2х2 метри.

У спеціальних гончарних печах трипільці випалювали керамічний посуд – кухонний, столовий і культовий. Він, як правило, розписувався чорною, темно-червоною, білою та жовтою фарбами складним орнаментом, котрий відображав язичницькі та космогонічні погляди жителів.

– У цієї знахідки є два шляхи. Один з них – якщо її розберуть, аби дослідити, і тоді, окрім археологів, ніхто не зможе побачити цю унікальну піч. Другий шлях – перевезти у музей трипільської культури і зробити з неї виставковий експонат. Тоді усі бажаючі зможуть «доторкнутися» до культури трипільців. А якщо вдасться відтворити таку піч, то туристи зможуть ще й спробувати випалити в ній посуд за трипільською технологією. Відтворити її можна буде лише після того, як дослідимо технологію будівництва, – каже Чабанюк. – Проте це поки що у планах. Нині головне – знайти кошти на музеєфікацію і на перевезення однієї із трьох печей, з розкопок у Тальянках до нашого музею. Саму конструкцію виріжемо із землею і в такому вигляді перенесемо. Для цього потрібно підготувати спеціальні дошки та найняти будівельний кран, адже піч разом з клаптем ґрунту важитиме не менше тонни.

Трипільська культура – археологічна культура часів енеоліту, назва якої походить від назви тоді села Трипілля на Київщині. Поселення у Тальянках — найбільше поселення трипільців у Європі. Загалом на території Черкаської області близько 250 трипільських поселень.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100